header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Dwergpinscher

 

kleine en ideale gezelschapshond - eenvoudig te onderhouden vacht - ratterriër

 
LAND VAN HERKOMST : Duitsland

GESCHIEDENIS
Zijn Dwergpinschers mini-Dobermanns ? Dat lijkt wel zo, maar er is geen directe erfelijke band tussen de twee rassen. De Dwergpinscher ( ook wel Reh Pinscher genaamd vanwege zijn gelijkenis met een klein soort hert ) stamt af van grote gladharige Duitse Pinschers en werd gebruikt om de rattenbevolking in de stallen te minimaliseren. Tot het begin van de 20ste eeuw was er buiten Duitsland en Scandinavië weinig bekend over deze hondjes. Ten onrechte, want het waren goede werkertjes ( ongedierteverdelgers ) en uitstekende gezelschapshondjes. Om hun vrolijke, aanhankelijke aard zijn Dwergpinschers in de jaren vijftig en zestig erg populair geweest. In de Engelstalige landen worden ze liefkozend 'Minpin' genoemd. Ze zijn trouw en voor niemand bang; hun waaksheid is bekend.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte: reuen ongeveer 30 cm en teven ongeveer 25 cm. Het gewicht valt tussen de 3,5 en de 4,5 kg.  Uiterlijk: compact, evenwichtig lichaam; levendig, energiek gangwerk. Vacht : kort, recht, hard en glanzend. Kleur : effen bruin tot hertenrood of zwart met tan aftekeningen op lippen, keel, boven de ogen, wangen, borst, onderbenen en voeten. Hoofd: vlakke schedel met een stevige, evenwijdig verlopende snuit; ovale, donkere ogen en oogleden; traditioneel werden de oren gecoupeerd, in Nederland intacte, v-vormige, naar voren hangende of rechtop staande oren (ongecoupeerd).   Staart: ingekort; hoog aangezet en hoog gedragen.
VACHT : gladhaar of korthaar grove structuur, m.a.w. korte dekharen met praktisch geen ondervacht. Is de vacht rijp, dan wordt die wat lichter en droger. De vacht lijkt in de verharingsperiode niet meer zo goed aan te sluiten, alsof het haar bovenop komt te liggen. VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met varkensharen borstel, rubberen handschoen of fijne kam.  GROTE BEHANDELING : in de rui, meerdere keren bewerken met rubberen handschoen, waardoor alle losse haren verwijderd worden. Niet wassen, of toch zo weinig mogelijk. Wel kun je af en toe met een vochtige zeem over de vacht gaan. Kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen, oren reinigen en de nagels knippen indien nodig.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : zeer eenvoudig onderhoud. Geen klittenvorming. Wel zijn de losse haren moeilijk van kledij en tapijten te verwijderen.
AARD : in onze moderne maatschappij zouden we deze hond nooit onder de grond laten jagen, want het is namelijk een prachtige huishond.  Het is een goede waakhond en ontvankelijk voor discipline.  Op de hondenshows worden vaak hertenrode honden tentoongesteld, maar volgens insiders verkopen de black and tan exemplaren beter aan mensen die deze hond als huisdier willen.  Het is een gezellige, hartstochtelijke, verstandige en opmerkzame hond.
ACTIVITEIT : de Dwergpinscher heeft genoeg aan gemiddelde beweging en spelen in de tuin. Het dier past zich gemakkelijk aan. Echter: lange wandelingen kan het ras ook goed aan.
OPVOEDING : veel mensen laten het na ‘iets’ te gaan doen met een klein hondje als de Dwergpinscher. Dat is jammer, want deze hond kan ontzettend goed leren en wil dat ook erg graag. Het is sowieso goed voor de socialisatie van Dwergpinschers om met hem naar een puppytraining of gehoorzaamheidscursus te gaan. Hier kan hij namelijk andere mensen en honden ontmoeten. U zult er versteld van staan hoe snel uw Pinschertje de bevelen opvolgt en begrijpt. Besteed veel aandacht aan de zindelijkheidstraining. Een plasje van zo’n klein hondje wordt vaak niet of te laat opgemerkt, waardoor de Pinscher het idee kan krijgen dat u ermee instemt dat hij zijn behoefte binnenshuis doet.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009