header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Engelse Foxhound

 

klein wild jager - ideale gezelschapshond - eenvoudig vachtonderhoud - speurhond

 


LAND VAN HERKOMST : Engeland

GESCHIEDENIS

Met snelheid en vastbesloten gaat de Engelse Foxhound al sinds het begin van zijn bestaan (13de eeuw) op vossenjacht. Het is een echte meutehond. Deze 'hound' is een pittige mengeling van de Sint-Hubertushond, de Talbot Hound en allerlei Terriërs, Bulldoggen en Windhonden. Sinds het midden van de 19de eeuw wordt hij zorgvuldig gefokt en hij werkt nog steeds in de hedendaagse Engelse 'hunting packs'. Gezien zijn jachtpassie en achtergrond als meutehond wordt hij zelden als huishond gehouden. Hij heeft immers een voortdurende drang om in een groep honden te rennen en jagen. Hij jaagt langs warme sporen en laat daarbij een welluidende stem horen.  Op het hoogtepunt van de jacht, bestonden er in Groot-Brittannië méér dan 200 Foxhound meutes.

IDEALE RASKENMERKEN
Schouderhoogte: reuen 56 tot 63,5 cm, teven 53 tot 61cm. Gewicht : 25 tot 34 kg.  Uiterlijk: sterk gespierd lichaam; vrij, krachtig gangwerk. Hij heeft een rechte rug en een hoekige achterhand.  De benen hebben een lichte botstructuur.  De ideale Engelse Fox heeft mooi gewelfde ribben, een symmetrisch lichaam en een knap uiterlijk.  Elegantie en kracht moeten overheersen.  Vacht : kort, dicht, hard en glanzend. Kleur : zijn korte vacht is drie- of tweekleurig : black and tan met wit of elke combinatie van deze kleuren, of wit met allerlei bruine of gele aftekeningen. Hoofd: lange, brede, gewelfde schedel met vierkante, rechte, brede snuit; grote, hazelnootkleurige of bruine ogen; laag aangezette, lange, ronde hangoren. Staart: lang, uitlopend in een punt, licht gekromd. De Engelse Foxhound is een paar centimeter groter dan zijn neef, de Amerikaanse Foxhound.  Die is iets lichter van bouw, heeft een smallere borst en langere oren.  In de Verenigde Staten wordt die ook gebruikt als showhond.
AARD : dit ras is aanhankelijk en gehoorzaam.  De Engelse Foxhound is rustig en goed gemanierd.  Hij is evenwichtig van aard, terwijl zijn aandachtige natuur en degelijke stem van hem een prima waakhond maken.  Waar hij ook gaat, worden zijn uithoudingsvermogen en professionaliteit vergezeld van vrolijk hoorngeschal.  Hij is vriendelijk, maar wat eigenzinnig en soms ongehoorzaam.
BIJZONDERHEDEN   
De Foxhound, zoals de Engelse Foxhound kortweg wordt genoemd, is aan diverse andere brakken of 'Hounds' verwant. Zijn afstamming deelt hij onder andere met de Harriër en de Welsh Foxhound; vroeger bestonden er allerlei plaatselijke slagen van deze hond in heel Ierland en Engeland. Interessant is ook dat hij is verwant aan de tegenwoordige grotere Franse Lopende Honden. Die werden tijdens de Franse Revolutie, net als hun adellijke eigenaren, vaak ter dood gebracht. Met restbestanden van de verschillende meutes en de Foxhound werden ze in de 19de eeuw weer in ere hersteld.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009