header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Engelse Setter

 

jachthond - ideale huishond - waterliefhebber - setter

 

GESCHIEDENIS
Vierhonderd jaar geleden werkten Engelse Setters als afgerichte Vogelhonden. Ze hebben invloed ondergaan van de Spaanse Pointer, de Springer Spaniel en Waterspaniels, waardoor ze uitmuntend zijn in het vinden en aanwijzen van wild. Edward Laverack ontwikkelde het moderne ras in het begin van de 19de eeuw. Zijn fokprogramma begon omstreeks 1825 en duurde zo'n 35 jaar.  De ommekeer in het bestaan van de hedendaagse Setter was op 28 januari 1859, toen de eerste Setter-tentoonstelling in Newcastle-on-Tyne (Engeland) plaats vond.  Deze honden hebben vriendelijke persoonlijkheden gecombineerd met een aristocratisch uiterlijk. Het zijn echte 'buitenhonden'. Dat Engelse Setters door sommigen vereerd worden, is geen geheim. In het Carnegie Museum in Pittsburgh staat een opgezette Engelse Setter, Count Noble, die vaak door jagers wordt bezocht, omdat hij tijdens zijn leven superieur was in veldwedstrijden.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte: reuen 65 tot 68 cm, teven 61 tot 65 cm. Gewicht : 18 tot 32 kg.  Uiterlijk: evenwichtig, elegant lichaam; sierlijk, krachtig gangwerk. Vacht : lang, recht, glad aanliggend, bevedering op de oren, borst, staart en achterkant van de benen. Kleur : de Engelse Setters komen voor in de volgende kleurslagen : blue belton ( wit met blauwzwart), oranje belton ( wit met oranje ), lemon belton ( wit met citroen ) en liver belton ( wit met leverkleur ). Daarnaast zien we ook driekleurige Setters. Hoofd: krachtige, gewelfde schedel met een lange, rechte snuit; ronde, hazelnootkleurige tot donkerbruine ogen; middellange, laag aangezette, in vouwen hangende oren. Staart: middellang, iets gebogen, puntig toelopend.
VACHT : kort golvend haar met bevedering; m.a.w. de dekharen op de rug zijn zijdeachtig. Er komen praktisch geen wolharen voor. In de ruiperiode komen ze los te zitten : blokverharing.  Naar de borst en de achterzijde van de poten toe, overgroeien de wolharen de dekharen en vormen de bevedering : mozaÔekverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met een zachte borstel de losse haren van de rug uithalen. De bevedering met een grove kam uitkammen.  GROTE BEHANDELING : minstens vier maal per jaar hebben deze honden een verzorging nodig in het trimsalon, waar de vacht getrimd en geŽffileerd wordt volgens het ras.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : de bevedering vraagt een regelmatige uitkambeurt. Tamelijk veel losse haren in huis.
AARD : het is een ideale, elegante metgezel en hij is minder nerveus dan de Ierse Setter.  Hij is intelligent, makkelijk te trainen, betrouwbaar, aanhankelijk, zacht, rustig en gesteld op gezelschap.
ACTIVITEIT : de Engelse Setter heeft zeer veel beweging nodig en heeft behoefte aan gezelschap.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009