header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Epagneul Breton

 

ideale gezelschapshond - jachthond - staande hond - eenvoudig vachtonderhoud

 
LAND VAN HERKOMST : Frankrijk

GESCHIEDENIS
De Epagneul Breton ( of Brittany Spaniel )  werd oorspronkelijk gefokt in Bretagne, vandaar de rasnaam. Reeds in de Middeleeuwen werden deze dieren beschreven door Gaston Fébus en waarschijnlijk waren de Oysel Dogs de voorouders van dit ras.  Het ras is één van de oudste Staande Honden en Frankrijk en die werden  vaak op schilderijen  afgebeeld.  Jachtverslagen en illustraties waarin de Breton Spaniel wordt afgebeeld gaan terug tot in de 18de eeuw.  De Epagneul Breton is een zeer veelzijdige jachthond, omdat in Bretagne allerlei terreinen bestaan met allerlei verschillend wild. Deze Epagneuls zijn sterk, behendig, levendig, snel en trouw. Ze hebben een bijzonder goede neus en zijn prima jachthonden.De geschiedenis van de 'moderne' Brittany zoals we hem nu kennen, begint echter in het begin van de 20ste eeuw.  Een zekere Arthur Enaud ontwikkelde een fokprogramma om de oude Breton, die toen in de anonimiteit dreigde te verdwijnen, te 'verjongen'.  Daardoor is de huidige Brittany misschien meer geschikt voor het podium van een show, maar hij is en blijft nog steeds een veelzijde jager van goede kwaliteit.   Hij wordt vooral als Staande Hond gebruikt in de vogeljacht.  Hij is tevens een uitstekende apporteur.  In Frankrijk zijn ze ook als gezelschapshond erg populair.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte: reuen 48 tot 50 cm en teven 47 tot 49.  Het gewicht gaat van 13 tot 15 kg.   Uiterlijk: compact, behendig lichaam; energiek, soepel gangwerk. Vacht : dicht, glad of iets gegolfde; alleen de benen minimaal bevederd. Kleur : wit en oranje, wit en zwart, wit en kastanjebruin, driekleurig, of een van deze kleuren gestroomd; liefst diepe tinten. Hoofd: gewelfde schedel met vrij brede snuit; ogen liefst zo donker mogelijk; korte, hoog geplaatste, driehoekige hangoren, goed bedekt met golvend haar. Staart: ingekort tot op ongeveer 10 cm, eindigend in een pluim.
VACHT :  kort zijdehaar met bevedering; m.a.w. de dekharen op de rug zijn zijdeachtig. Er komen praktisch geen wolharen voor. In de ruiperiode komen ze los te zitten : blokverharing.   Naar de borst en de achterzijde van de poten toe, overgroeien de wolharen de dekharen en vormen de bevedering : mozaïekverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met een zachte borstel de losse haren van de rug uithalen. De bevedering met een grove kam uitkammen.  GROTE BEHANDELING : minstens vier maal per jaar hebben deze honden een verzorging nodig in het trimsalon, waar de vacht getrimd en geëffileerd wordt volgens het ras.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : de bevedering vraagt een regelmatige uitkambeurt. Tamelijk veel losse haren in huis.
AARD : de Brittany is een all-round jager, pointer, en retriever maar ook hartelijk en aanhankelijk.  Hij is een uitstekende metgezel, is vriendelijk en betrouwbaar.  Het is een hond voor alle seizoenen.  Hij is moedig, intelligent en onvermoeibaar, maar hij is erg gevoelig en heeft een zachte hand nodig.
ACTIVITEIT : deze honden hebben veel beweging nodig en omdat ze zo energiek zijn, houden ze van lange wandelingen.
BIJZONDERHEDEN :
Er bestaan in Frankrijk allerlei plaatselijke Spanielachtige Jachthonden. Bij de Epagneul Bleu de Picardie hebben de reuen een schofthoogte van 57 tot 60 cm, de teven zijn iets kleiner. De vacht is lang en iets golvend, zwart-grijs met vlekjes, waardoor een blauwachtig waas ontstaat. De Epagneul Français heeft een schofthoogte van 54 tot 61 cm, golvend lang haar in de kleuren wit met bruine vlekken, met of zonder bruine stippen. Ook dit zijn energieke, levendige en vooral veelzijdige jachthonden

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009