header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Epagneul de Pont-Audemer

 

ideale gezelschapshond - waterliefhebber - staande hond - jager - retriever - zeldzaam ras

 


LAND VAN HERKOMST : Frankrijk

GESCHIEDENIS
De Epagneul de Pont-Audemer ( of de Pont-Ademer Spaniel ) behoort tot de rassengroep van de Continentale Staande Honden van het Spanieltype. Hij komt uit PicardiŽ en NormandiŽ, in het westen van Frankrijk. Hij stamt vermoedelijk af van de Poedel en de Barbet, maar ook de Franse Landspaniel, en de Engelse Spaniel en de Ierse Spaniel maken deel uit van de geschiedenis van dit ras. Na de Tweede Wereldoorlog waren er nog maar een weinig honden van dit ras over en er ontstonden inteeltproblemen. Met behulp van de Ierse Waterspaniel is het ras gereconstrueerd. De Epagneul de Pont-Audemer bestaat tegenwoordig nog steeds, al is het aantal honden klein. Het is een waterspecialist, die eenden en andere vogels opjaagt en apporteert. De Epagneul de Pont-Audemer wordt ook gebruikt als staande vogelhond. Dit is een bijna middelgrote, licht rechthoekige vogelhond, die dol is op water.

IDEALE RASKENMERKEN
Hoofd : gewelfde schedel en uitgesproken achterhoofdsknobbel; lange en enigszins convex voorsnuit. De lippen zijn fijntjes en droog, en markeren de ietwat spitse voorsnuit. Bruine, vrij grote en naar voren geplaatste neusspiegel. Op het schedeldak moet een kuif zitten die het gezicht en de wangen vrij laat. Ogen : vrij klein, amberkleurig of nootbruin. Vriendelijke en wakkere uitdrukking. Oren : gematigd dik, plat en een beetje laag aangezet. Ze omlijsten het gezicht en moeten rijkelijk bedekt zijn met haar. Hals : mooi gewelfd, gespierd en droog. Lichaam : diepe, brede en vrij lange borstkas, lang en goed gewelfde ribben, goed ontwikkelde achterste ribben. Rechte of iets gebogen ruglijn. Korte, brede en sterke lendenen. Licht hellende croupe en licht opgetrokken buiklijn. Ledematen : normale hoeking van voor- en achterhand, rechte en evenwijdige voorbenen, evenwijdige achterbenen. Goed bespierde ledematen. De benen zijn voorzien van rijkelijke bevedering en de achterste van een broek. Voeten : rond, compact, weelderige beharing tussen de tenen. Staart : aangezet in het verlengde van de lendenen, rondom goed behaard. Vacht : glimmend, zacht en op het lichaam erg golvend, langer en meer krullend op de oren, kort in het gezicht. Kleur : kastanjebruin, kastanjebruin met verschillende tinten grijs. De schofthoogte gaat van 52 tot 58 cm, met een gewicht van 18 tot 24 kg.
AARD :
de Pont-Audemer, hoe zeldzaam hij ook is, is een sublieme jachtmetgezel. Hij houdt van de jacht als van een sport en ziet het jachtweekend met zijn meester met een vurig en licht hart tegemoet. Hij houdt van het water en boeit menig landjager met zijn aangeboren
Pointer talenten.
ACTIVITEIT
: deze hond houdt van voldoende ruimte en lichaamsbeweging.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009