header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Field Spaniel

 

klein wild jager - ideale gezelschapshond - jachthond

 


LAND VAN HERKOMST : Engeland

GESCHIEDENIS
De Field Spaniel heeft allerlei ups en downs overleefd. Hij ontstond uit de combinatie van de Engelse Cocker Spaniel en de Sussex Spaniel, waaruit een ras met een overdreven lang en zwaar lichaam werd gefokt. Selectieve fokkerij heeft deze eigenschap weer teruggedrongen, gedeeltelijk door inkruising van de Engelse Springer Spaniel en de Engelse Cocker Spaniel. Field Spaniels zijn trouwe gezelschapshonden met veel jachttalenten: uithoudingsvermogen, behendigheid en snelheid. Ze zijn dol op water en activiteiten buitenshuis. Dit ras moet jammer genoeg qua populariteit onderdoen voor de 'onwankelbare' Cocker Spaniel.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte: reuen en teven ongeveer 46 cm. Het gewicht bedraagt 16 tot 22 kg.  Uiterlijk: evenwichtig, compact lichaam; vrij, soepel gangwerk. Vacht : zijdeachtig, glanzend, lang, glad, waterafstotend; bevedering op borst, buik, achterbenen en staart. Kleur : zwart, leverkleurig of schimmel, met of zonder tan aftekeningen; zwart-wit of leverkleurig-wit niet gewenst. Hoofd: iets gewelfde schedel met lange, stevige snuit; wijd geplaatste, amandelvormige, donkerbruine of hazelnootkleurige ogen; ronde, bevederde hangoren. Staart: tot op een derde ingekort, levendig bewegend.
VACHT : kort zijdehaar met bevedering; m.a.w. de dekharen op de rug zijn zijdeachtig. Er komen praktisch geen wolharen voor. In de ruiperiode komen ze los te zitten : blokverharing.   Naar de borst en de achterzijde van de poten toe, overgroeien de wolharen de dekharen en vormen de bevedering : mozaÔekverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met een zachte borstel de losse haren van de rug uithalen. De bevedering met een grove kam uitkammen.  GROTE BEHANDELING : minstens vier maal per jaar hebben deze honden een verzorging nodig in het trimsalon, waar de vacht getrimd en geŽffileerd wordt volgens het ras.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : de bevedering vraagt een regelmatige uitkambeurt. Tamelijk veel losse haren in huis.
AARD : deze sportieve hond is het toonbeeld van nut en adel.  Hij is een knappe huiskameraad, gezegend met een grote portie geduld en gehoorzaamheid.  Hij is intelligent, aanhankelijk en gevoelig.
ACTIVITEIT : de Field Spaniel heeft veel beweging nodig en is ongeschikt voor een leven met kleine wandelingen.
OPVOEDING : deze vlotte leerling reageert erg sterk op uw stem. Voed de hond liefdevol, maar consequent op. Harde woorden en een te strenge aanpak verpesten zijn gevoelig karakter. De Field Spaniel heeft veel behoefte aan contact met mensen en wordt beslist neurotisch wanneer hij zijn dagen in een kennel moet slijten.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009