header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Finse Spitz

 

klein wild jager - ideale huishond - eenvoudig vachtonderhoud - bestand tegen alle weerstypen

 

LAND VAN HERKOMST : Finland

GESCHIEDENIS
De Finse Spitz ( of Suomenpystykorva, Finsk Spets, Loulou Finnoi )  werd als jachthond ontwikkeld toen vroege nomaden en hun honden naar Finland trokken. Hij zou verwant zijn aan de Russische Laika.  In het koude klimaat bleken deze honden van onschatbare waarde te zijn als jachtmetgezel. Ze zochten het wild op en wezen het aan. Toen er in de 19de eeuw steeds meer contact met het buitenland kwam, verdwenen deze honden bijna, vanwege inkruisingen. Bij toeval vonden twee jagers  ( Hugo R. Sandberg en Hugo Roos ) in de noordelijke wouden nog een paar zuiver gefokte honden. Die werden met elkaar gepaard om het ras nieuw leven in te blazen. Al snel werd ook een rasstandaard opgesteld. Uiteindelijk werd de Finse Spitz de nationale hond van Finland. Daar zijn ze nog steeds jachthond op vogels, eekhoorns en hazen.  In de rest van de wereld zijn het aanhankelijke gezelschapshonden, al is dit ras hoofdzakelijk te vinden in Noord Finland, Lapland en Karolië. Het is een prettige hond die erg gesteld is op menselijk gezelschap.  Grappig is dat deze honden zich vaak wassen als een kat.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte: reuen 44 tot 50 cm, teven 39 tot 45 cm. Het gewicht bedraagt 12 tot 16 kg.  Uiterlijk: vierkant, evenwichtig lichaam; behendig, lichtvoetig gangwerk. Vacht : kort, hard, dicht,  rechte bovenvacht, zachte ondervacht; langer haar op de staart, benen, hals en rug. Kleur : alle tinten rood, minimale witte aftekeningen op tenen en borst toegestaan. Hoofd: gewelfd voorhoofd met smalle, puntige snuit; donkere, amandelvormige ogen; kleine, staande puntoren. Staart: stijf op de rug gekruld gedragen.
AARD : de Finse Spitz is moedig maar voorzichtig; het is een bedachtzame onafhankelijke ziel.  Als pup houdt hij er niet van geaaid te worden.  Wat het geven van affectie betreft, lijkt het ras meer op een kat.  Het ras heeft een sterke wil en is zéér gevoelig.  Verder is hij levendig, huiselijk, waaks en lief voor kinderen.
ACTIVITEIT : hij heeft veel behoefte aan beweging.  Vrijuit kunnen rennen is voor hem een vereiste.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009