header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Flat Coated Retriever

 

jachthond - ideale huishond - eenvoudig vachtonderhoud - waterliefhebber - retriever

 LAND VAN HERKOMST : Engeland

GESCHIEDENIS
De Flat Coated Retriever is minder bekend dan de Labrador Retriever. Er zijn overeenkomsten tussen beide rassen, maar ook subtiele verschillen. Deze liggen vooral in lichaamsbouw, vachtstructuur en afkomst. Flat Coated Retrievers stammen volgens sommigen grotendeels af van Engelse werkende jachthonden ( Labrador Retriever, de Collie en enkele Spaniels ). Het ras werd laat in de 19de eeuw ontwikkeld, maar was na de Tweede Wereldoorlog bijna verdwenen. Toen het ras werd ontwikkeld werd het eerst de 'Wavy-Coated Retriever' genoemd, maar toen het type eenmaal gevestigd was en de verscheidenheid toenam ( o.a. door kruising met de Collie ), veranderde de vachtstructuur en werd zijn naam vervangen door de huidige benaming.  Toch kan de herkomst van de Flat teruggevoerd worden naar de golven van de Britse havens waar houtschepen aanmeerden die 'Lesser Newfoundland honden' vervoerden.  Deze honden werden wellicht verkocht aan Britse jachtopzieners.  Door zorgvuldige fokkerij werd het in de jaren zestig in ere hersteld. Flat Coated Retrievers zijn intelligente gezelschapshonden die veel beweging nodig hebben.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte: reuen 58 tot 61 cm, teven 55 tot 58 cm. Het gewicht bedraagt een 27 à 32 kg.  Uiterlijk: evenwichtig, behendig lichaam; moeiteloos, stuwend gangwerk. Vacht : middellang, glanzend, zo glad mogelijk. Kleur : alleen effen zwart of effen leverkleurig. Nu en dan zie je ook een blonde vacht, maar die wordt niet erkend.  Hoofd: vlakke, vrij brede schedel met een lange snuit; wijd geplaatste, amandelvormige, donkerbruine of hazelnootkleurige ogen; kleine, laag aangezette, goed bevederde hangoren. Staart: lang en recht, vrolijk gedragen.
VACHT : kort zijdehaar met bevedering; m.a.w. de dekharen op de rug zijn zijdeachtig. Er komen praktisch geen wolharen voor. In de ruiperiode komen ze los te zitten : blokverharing.   Naar de borst en de achterzijde van de poten toe, overgroeien de wolharen de dekharen en vormen de bevedering : mozaïekverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met een zachte borstel de losse haren van de rug uithalen. De bevedering met een grove kam uitkammen.  GROTE BEHANDELING : minstens vier maal per jaar hebben deze honden een verzorging nodig in het trimsalon, waar de vacht getrimd en geëffileerd wordt volgens het ras.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : de bevedering vraagt een regelmatige uitkambeurt. Tamelijk veel losse haren in huis.
AARD : de Flat Coated is hartelijk en toegewijd.  Het is een fantastische familiehond.  Zijn veelzijdigheid en aanpassingsvermogen vormen de sleutel tot zijn karakter.  Hij is vriendelijk, levendig, gehoorzaam, gehard, waaks en vrolijk, en hecht zich sterk aan zijn eigenaar.  Hij is lief voor kinderen.
ACTIVITEIT : deze hond heeft zeer veel lichaamsbeweging nodig.
OPVOEDING : de Flat Coated Retriever is redelijk gemakkelijk op te voeden. Hij leert relatief snel en is intelligent genoeg om uw commando’s vlot te begrijpen. Flat Coated Retrievers kunnen soms wat eigenwijs zijn. Probeer deze karaktertrek voor te zijn door altijd consequent te handelen.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009