header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

FoxterriŽr gladhaar

 

ideale huishond - eenvoudig vachtonderhoud - ratterriŽr - goede waakhond

 


LAND VAN HERKOMST : Engeland

GESCHIEDENIS
Vroeger behoorden de FoxterriŽr Gladhaar ( of Smooth Fox TerriŽr ) en de FoxterriŽr Draadhaar tot hetzelfde ras. Ze hebben dan ook nog veel overeenkomsten. Maar de Gladhaar valt op door zijn korte, glad aanliggende vacht van rechte haren. Deze 'heer' onder de TerriŽrs is een goed gebouwde sporter en jager.  Bij dit ras is de botstructuur van groot belang.  De benen mogen niet te lang en niet te kort zijn, om het juiste uiterlijk van de Fox TerriŽr te beschermen.  Lompheid en ruwheid moeten ten allen tijde vermeden worden.  Deze honden stammen waarschijnlijk af van kruisingen tussen de oude Black and Tan TerriŽr, de Bull TerriŽr en de Beagle. Het zijn vervaarlijke vossenjagers en rattenvangers, en onvermoeibare meutehonden. Het ras werd al rond het midden van de 19de eeuw erkend. Door de jaren heen zijn deze honden qua temperament niet veel veranderd; ze blijven energiek, doortastend en beschermend.

IDEALE RASKENMERKEN

Maat: reuen 7,3 tot 8,2 kg, teven 6,8 tot 7,7 kg. Schofthoogte : reuen niet hoger dan 39 cm - teven iets kleiner.  Uiterlijk: vierkant, evenwichtig lichaam; levendig, vrij gangwerk. Vacht : kort, glad aanliggend, recht, dicht. Kleur : geheel wit, wit met tan, black and tan of zwarte aftekeningen; geen brindle, rode of leverkleurige aftekeningen. Hoofd: vlakke, vrij smalle schedel met lange snuit; kleine, donkere, donker omrande ogen; kleine v-vormige, naar voren gevouwen oren (knopoor).  Staart: ingekort tot op ongeveer 3/4 van oorspronkelijke lengte; rechtop gedragen (bananenstaart).
VACHT : gladhaar of korthaar grove structuur; m.a.w. korte dekharen met praktisch geen ondervacht. Is de vacht rijp, dan wordt die wat droger en meestal lichter van tint. De vacht lijkt dan in de verharingsperiode niet meer zo goed aan te sluiten, alsof het haar bovenop komt te liggen. VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met varkensharen borstel, rubberen handschoen of fijne kam.  GROTE BEHANDELING : in de rui, meerdere keren bewerken met rubberen handschoen, waardoor alle losse haren verwijderd worden. Niet wassen, of toch zo weinig mogelijk. Wel met een vochtig zeem over de vacht gaan.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : zeer eenvoudig onderhoud. Geen klitvorming. Wel zijn de losse haren moeilijk te verwijderen van kleren en tapijten.
AARD : deze rashonden zijn zeer levendig.  Het is een zeer goede jager en een aanhankelijke huishond.  Zijn over het algemeen vrolijke en luchthartige aard en zijn zeer grote toewijding aan zijn werk zorgen ervoor dat hij de keuze is van ontelbare hondenliefhebbers.  Hij is alert, geschikt voor kinderen, goed te trainen en een eerste klas metgezel.
ACTIVITEIT : de Fox TerriŽr is gek op snuffelen en vrij rondrennen. Hij jaagt graag achter ongedierte aan en is niet bang voor een gevecht, ondanks zijn vriendelijke aard. Dit ras vereist bijzonder veel lichaamsbeweging.
OPVOEDING : Fox TerriŽrs zijn erg intelligent en leren relatief snel. Soms zijn ze wat koppig, maar dat is inherent aan het karakter van een TerriŽr. Blijf tijdens de opvoeding altijd consequent.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009