header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Gammel Dansk Honsehund

 

speurhond - eenvoudig vachtonderhoud - goede waakhond - staande hond

 


LAND VAN HERKOMST : Denemarken

GESCHIEDENIS
De Gammel Dansk Honsehund (of de Old Danish Bird Dog, Old Danish Pointer, Oude Deense Pointer) heeft een naam om nooit meer te vergeten, of om misschien nooit te kunnen onthouden. De waarschijnlijke bijdrage van de Spaanse Pointer (of de Perdiguero de Burgos), die door Zigeuners in Denemarken werd ingevoerd, aan Bloodhound-types schiep de hedendaagse Gammel Dansk Honsehund.  Het bewijs dat Bloedhond bloed door zijn aderen vloeit zijn onder andere de zware nek en de superieure neus van dit ras. De 'Oude Deen' wordt vaak gebruikt 'schweisshundwerk', met name voor het opsporen van gewonde herten. Vooral de bijdrage van de heer Morten Bak aan de verdere ontwikkeling van het ras, was bijzonder welkom.  Deze Oude Deen is, voor een Pointer te zijn, vrij klein maar zijn grootte en gewicht zorgen ervoor dat hij zich in hoog gras gemakkelijk kan bewegen. Het is een krachtig gebouwde, stoere jachthond. De lengte van zijn lichaam is groter dan zijn schofthoogte.

IDEALE RASKENMERKEN
De schofthoogte bedraagt voor reuen 52 tot 58 cm, met voorkeur voor exemplaren boven de 54 cm.  Teven meten 48 tot 54 cm, met een voorkeur boven de 50 cm. Het gewicht gaat van 18 tot 24 kg. Het hoofd is betrekkelijk kort en diep.  Een ruime neus, met goed ontwikkelde licht of donker leverkleurige neusvleugels. Een diepe snuit, brede neusrug, licht hangende lippen en een schaargebit. De stop moet niet te duidelijk zijn.  Een brede schedel en een duidelijke achterhoofdsknobbel. De ogen zijn niet te klein. De onderste oogleden iets los. Kleur van licht tot donker hazelnootkleurig. De oren zijn flink lang en breed, goed gerond aan de punten en tamelijk laag aangezet. Hangend en raken de voorste rand van de wang. De hals is sterk en gespierd, met keelhuid ( vooral bij de reu ). Ledematen : krachtige schuine schouders. Sterke en rechte benen. Ronde voeten met goed gebogen, gesloten tenen. Stevige voetzolen. Goed gespierde dijen met goede hoekingen. De achtervoeten hebben dezelfde eigenschappen als de voorvoeten. Lichaam : is goed ontwikkeld, diep en breed. De rug is gespierd en recht met sterke lendenen. Staart : die is middelmatig lang, dik aan de wortel, geleidelijk dunner naar de punt toelopend; tamelijk hoog aangezet, recht naar beneden hangend.  Als de hond loopt wordt de staart opgeheven. De gangen : vrij, elastisch en stotend. Vacht : een dichte, korte, nauw aanliggende vacht. Kleur : wit met licht of donker leverkleurige aftekeningen.
AARD :
deze hond is een zeldzaamheid buiten Denemarken. De Gammel Dansk Honsehund is een intelligente en goed af te richten metgezel en jager.  Zijn vacht vereist weinig verzorging en hij is een goede waakhond. Het is een serieuze werker en hij is volledig toegewijd aan zijn baas en zijn eigendom.
ACTIVITEIT :
deze hond vraagt voldoende ruimte en lichaamsbeweging.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

copyright WorldwideBase 2005-2009