header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Glen of Imaal
Terriėr

 

ideale huishond - ratterriėr - bestand tegen alle weerstypen - een goede waakhond

 LAND VAN HERKOMST : Ierland

GESCHIEDENIS
De Glen of Imaal Terriėr ( of Glen, Ierse Glen, Irish Glen ) behoort tot de familie van de Grote en Middelgrote Terriėrs en hoewel hij niet zoveel voorkomt, is het waarschijnlijk één van de oudste Terriėrrassen.  Al in 1575 werden beschrijvingen gemaakt van een ras, die vrijwel zeker duiden op het bestaan van de Glen of Imaal.  Het ras komt uit het Ierse County Wicklow, net ten Zuiden van Dublin. In Wicklow is het dal 'Imaal' gelegen, waar het ras zijn naam aan dankt. Glen betekent "dal" in de Keltische taal. In Imaal werd de Glen gebruikt voor de jacht op de das en de vos. Het ruige en ruwe Glen-gebied vereiste een stevige en krachtige hond en de Imaal van nu heeft nog steeds deze eigenschappen.  Het was zijn taak om kleine dieren te weren op de boerderijen rond het dal. In tegenstelling tot vele andere Terriėrs is de Glen of Imaal compact genoeg om in holen achter vossen en dassen aan te gaan, en in staat om zijn gekozen ongedierte tot de dood te bestrijden. De Glen moest in sommige gevallen stil zijn bij de jacht tijdens het graven. Het kan dus een "rustige werker" zijn. Onthoud echter dat het een Terriėr is en blijft. Bepaalde bronnen onthullen dat het ras vroeger werd gebruikt in 'vechtwedstrijden' en dat ze tot zo'n 22,5 kg konden wegen. Pas in 1933 werd het ras erkend door de Ierse Kennel Club. In 1985 kwam het ras voor het eerst naar Denemarken ( waar overigens slechts een 200 exemplaren van dit ras te vinden zijn ). De Glen of Imaal Terriėr is een prima hondje om mee te werken. Door zijn "will to please" kan men bijvoorbeeld behendigheid doen. De Glen of Imaal Terriėr is zeker geen gezelschapshond 'pur sang'. Het dier moet iets omhanden hebben om het tot een fijne kameraad te maken.  Zijn gematigde afmetingen en goede gezondheid maken van hem een ideale huishond.

IDEALE RASKENMERKEN
De Glen of Imaal Terriėr is een sterke, actieve en behendige hond. Het lichaam is lang, met een brede borst en goed gewelfde ribben. Tamelijk korte benen met flink bone. De voorbenen zijn licht gebogen. Middelmatig lange hals. Kleur : blauw gestroomd of tarwekleurig, niet naar zwart zwemmend.  Hoofd en schedel : het hoofd is flink breed en behoorlijk lang. De snuit is krachtig en versmalt naar de neus toe. Duidelijke stop. Bruine ogen met intelligente uitdrukking. De oren zijn bij voorkeur roze-oren, maar een knopoor wordt ook toegestaan. Schaargebit.  Staart : die is sterk bij de aanzet en goed geplaatst. Vrolijk gedragen en in sommige landen niet ( meer ) gecoupeerd. Zelfs in Duitsland worden de recente nestjes niet meer gecoupeerd.  Voeten : goed gesloten, met ronde en sterke zooltjes. De voetjes zijn iets naar buiten gedraaid.  De vacht : middelmatig lang, grof, ruwharig met een zachte ondervacht. De vacht dient 2 tot 4 maal per jaar geplukt te worden en vraagt een dagelijkse behandeling.  Schofthoogte : die gaat van 33 naar 35 cm, met een gewicht van 14 tot 16 kg.
AARD : de Glen is een geharde Terriėr die zich gemakkelijk aanpast.  Het is een actieve, behendige, speelse en (stout)moedige hond.  Hij is een aangenaam gezelschap voor zijn baas en voor de kinderen. Het is een waker, maar boezemt in feite weinig ontzag in. Hij is vechtlustig tegenover soortgenoten. De Glen of Imaal Terriėr heeft zijn sterke jagersinstinct behouden.
ACTIVITEIT : indien deze hond dagelijks voldoende beweging krijgt, kan hij zich aanpassen aan een leven in stad.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009