header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Engelse Greyhound

 

zichthond - ideale gezelschapshond - heeft veel beweging nodig - wedstrijdhond

 LAND VAN HERKOMST : Engeland

GESCHIEDENIS
De Greyhound of de snelheidsduivel van de hondenwereld rent sneller dan 65 km per uur, op zijn gezichtsvermogen, achter een prooi aan. Dit ras heeft het scherpste gezichtsvermogen van alle honden.  Hij leeft al eeuwen in Groot-BrittanniŽ. Sommigen beweren dat de FeniciŽrs ze per boot uit het Midden-Oosten meebrachten; andere bronnen zeggen dat de Arabieren de oorspronkelijke fokkers zijn van dit ras.  Het ras kon, geÔsoleerd in de boomloze woestijnen, raszuiver gefokt worden zonder enige invloed van andere soorten.  En dan zijn er nog de afbeeldingen die men heeft gevonden in de Egyptische en Assyrische culturen van 4000 ŗ 3000 jaar voor Christus ... afbeeldingen die overeenstemmen met het hedendaagse type Greyhound.  In ieder geval komt hij al in het 9de eeuwse Engeland voor. In Nederland en BelgiŽ is de jacht met windhonden verboden. Ook zijn naam is een raadsel: is het zijn kleur, of verwijst het naar de Grieken, ook liefhebbers van windhonden. Tegenwoordig kunnen Greyhounds hun energie vooral kwijt op de renbaan. Jammer genoeg wordt het hondenrennen ontsiert door de wansmakelijke toestanden die her en der aan het licht kwamen en komen. Meer informatie hieromtrent en over ťťn van de Belgische organisaties die zich inzet voor het welzijn van deze honden, vindt u terug op een afzonderlijke pagina.

IDEALE RASKENMERKEN
Schouderhoogte: reuen 71 tot 76 cm (ideaal), teven 68 tot 71 cm. Gewicht : 27 tot 31,5 kg.  Uiterlijk: lenig, gespierd lichaam; moeiteloos, zeer snel gangwerk. Vacht : kort en fijn, licht vlak aan. Kleur : zwart, wit, rood, blauw, reekleur, gestroomd, al dan niet met wit, of geheel wit.  Hoofd: lange, niet te brede, vlakke schedel, vrij smalle, lange snuit; donkere amandelvormige ogen; kleine dunne, naar achteren gevouwen oren, z.g. rozenoren. Staart: lang, dun, nog dunner naar de punt toe, licht gebogen.
VACHT : gladhaar ( of korthaar ) fijne structuur, m.a.w. korte dekharen met praktisch geen ondervacht. Is de vacht rijp, dan wordt die wat droger en meestal lichter van kleur. De vacht lijkt in de verharingsperiode niet meer zo goed aan te sluiten, alsof het haar bovenop komt te liggen. VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met varkensharen borstel, rubberen handschoen of fijne kam.  GROTE BEHANDELING : in de rui, meerdere keren bewerken met rubberen handschoen, waardoor alle losse haren verwijderd worden. Niet wassen, of toch zo weinig mogelijk. Wel met een vochtige zeem over de vacht gaan. Kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen, oren reinigen en indien nodig nagels knippen. VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : zeer eenvoudig onderhoud. Geen klittenvorming. Wel zijn de losse haren moeilijk van kledij en tapijten te verwijderen.
BIJZONDERHEDEN : misschien is de Greyhound verwant aan enkele windhonden van het Europese continent. Er heeft zelfs een Friese Windhond bestaan. Door het verbod op de jacht met windhonden in 1929 is die echter in vergetelheid geraakt. In Spanje bestaat nog wel de Galgo Espagnol en in Hongarije de Magyar Agar. Beide zijn oorspronkelijke windhonden van een vergelijkbaar type. Om ze sneller te maken werd in het verleden ook Greyhound ingekruist. Tegenwoordig wordt juist weer het oorspronkelijke type benadrukt. Vooral de verwantschap met de Spaanse Galgo ligt voor de hand. Dit land werd voor onze jaartelling immers, net als Engeland, door Kelten bewoond en de FeniciŽrs kwamen er handel drijven.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009