header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Griffon Nivernais

 

groot wild jager - heeft veel beweging nodig - bestand tegen alle weerstypen - speurhond

 LAND VAN HERKOMST : Frankrijk

GESCHIEDENIS
De Griffon Nivernais ( of de Chien de Pays ) behoort tot de hondenrassen van de Lopende Honden.  Waar de Nivernais zijn draadharige vacht vandaan heeft is niet precies bekend, maar hij erfde deze waarschijnlijk door een verwantschap aan de Herders uit het Oosten.  De populaire bewering is dat het moderne ras een directe afstammeling is van de Chien Gris de St. Louis, die 800 jaar geleden door Frankrijk zwierf.  Er heeft eens een kleinere soort bestaan, die bekend was als de Griffon Nivernais de Petit Taille, maar deze soort bestaat nu niet meer.  Het ras heeft bijgedragen aan het genetisch beeld van de originele speurhonden.  Ze werden speciaal gefokt voor het jagen op wilde zwijnen, alhoewel ze ook voor de jacht op wolven werden gebruikt.  Tegenwoordig worden deze flinke, onafhankelijke en enthousiaste jagers in een aantal landen gebruikt voor de jacht op verschillende prooien, waaronder zelfs beren.  De Griffon Nivernais heeft een wollige, ruwe vacht, die een stevig goed gespierd lichaam bedekt.  Hij heeft een 'ruig' uiterlijk, dat nog versterkt wordt door de draadharige baard en snor. Hoewel hij qua uiterlijk op de Spinone Italiano of de Otterhound lijkt, is dit nog steeds een unieke hond.

IDEALE RASKENMERKEN
Het hoofd : benig, vrij lang, met lichte botten, maar niet klein. Schedel vrijwel plat. Lichte stop. Rechte neusbrug. Wenkbrauwogen geaccentueerd door behaarde wenkbrauwen. Baard op de kin. Prominente neusspiegel.  De ogen zijn bij voorkeur donker. Oren : soepel, matig breed en lang, naar het eind toe licht gekruld. Speciale aandacht voor de oren van de hond is vereist. Lichaam : lang. Hals met vrij lichte botten, stevig, zonder keelhuid. Borst niet breed. Borstkas reikt tot elleboog. Buiklijn licht opgetrokken. Vlakke lendenen. Lange rug. Ledematen : stevige, gespierde benen. Enigszins lange voeten.  Staart : niet erg lang, sabelvormig gedragen en meer behaard in het midden. De vacht : lange, dikke en dichte vacht. Vrij sterk en hard. Niet wollig of kroezend. De vacht vraagt een regelmatige borstelbeurt. De kleur : bij voorkeur wolfsgrijs of blauwgrijs, grijs als wild zwijn, bleekzwart, of peper en zout kleurig, met tan aftekeningen op de wangen, boven de ogen, op binnenkant en onderkant benen, of geelbruin met een mengsel van zwarte en witte haren, waardoor een donkere zweem ontstaat. De schofthoogte voor reuen bedraagt 55 tot 60 cm en voor teven 53 tot 58 cm.  Het gewicht bedraagt ongeveer 25 kg.
AARD : de onwankelbare gehardheid en de duurzame vacht zorgen ervoor dat deze hond zich aan iedere omgeving kan aanpassen. Het is een moedige, actieve en sterke jager, die met liefde zijn dagelijkse kost verdient. Hoewel het ras nu rustiger en sneller is dan vroeger, is hij nog steeds robuust. Zijn voortreffelijke neus en opmerkelijke stem verklaren ook waarom hij zo populair is bij jagers. Hij kan zeer aanhankelijk en een goede gezelschapshond zijn. Een aandachtspunt : hij kan niet goed tegen warmte.
ACTIVITEIT :
de Griffon Nivernais is geen hond die in de stad kan leven. Hij voelt zich enkel buiten op het land thuis, waar hij veel beweging kan krijgen.
OPVOEDING :
dit ras heeft een consequente opvoeding en een vastberaden baas nodig.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

copyright WorldwideBase 2005-2009