header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Grote Münsterlander

 

achthond - waterliefhebber - bestand tegen alle weerstypen - staande hond - retriever

 LAND VAN HERKOMST : Duitsland

GESCHIEDENIS
De Grote Münsterlander ( of Grosser Münsterlander Vorstehhund, Grote Münsterlander Staande Hond ) behoort tot de rassengroep van de Continentale Staande Honden van het Spanieltype. Officieel is dit één van de jongste rassen van de Staande Jachthonden. Het ras is echter al heel lang bekend en was vroeger de Langharige Duitse Staande Hond. Het hoofd lijkt op dat van een Spaniel, terwijl de bouw en vacht overeenkomt met dat van de Setters. Het is een veelzijdige jachthond, met een goede neus en een uitstekend uithoudingsvermogen. Het ras werd uit hetzelfde 'materiaal' opgebouwd als de Kleine Münsterlander of Heidewachtel. Het ras stamt derhalve af van de Langharige Middeleeuwse Vogelhonden, die ingekruist werden met Franse Spaniels. De Grote Münsterlander werd in 1919 officieel als ras erkend. Deze hond heeft een krachtig en gespierd lichaam, en oogt alert en energiek. Zijn goed gebalanceerde vorm geeft aan dat dit een soepele en tredvaste hond is.

IDEALE RASKENMERKEN
Het lichaam is krachtig en gespierd. Het is niet te kort, met brede en diepe borst. Ribben licht gewelfd. De rug is recht en sterk. Buik licht opgetrokken. De benen zijn middelmatig lang met sterk bot. Matig lange hals, krachtig en zonder keelhuid.  Kleur : wit met zwart hoofd, grote zwarte platen op het lichaam en onregelmatig verdeelde kleinere zwarte vlekken en zwarte haren door het wit.  Hoofd en schedel : goed in verhouding met de grootte van het lichaam. De schedel is lang en breed, iets afgerond. Snuit krachtig en droog zonder duidelijke stop. Het hoofd oogt adellijk. Kaakspieren goed ontwikkeld en sterk. Zwarte neus met wijdopen en zachte neusgaten. Lippen iets rond en goed sluitend. De ogen zijn donker. Oren lang, hoog aangezet en vlak hangend. Schaargebit.  Staart : goed aangezet, ter hoogte van de ruglijn. Dik aan de wortel, gelijkmatig toelopend naar de punt. Goed bevederd. Horizontaal of iets omhoog gebogen gedragen.  Voeten : tussen kattenvoeten en hazenvoeten in en sterk. Dichtbehaard tussen de tenen. Zwarte en sterke nagels. De schofthoogte voor reuen bedraagt 60 tot 65 cm en voor teven 58 tot 63 cm.  Het gewicht ligt tussen de 23 en de 32 kg.
VACHT
Kort golvend haar met een dikke ondervacht; m.a.w. de dekharen zijn licht golvend. Er komen veel wolharen voor. Het haar kan recht vallen, maar ook een duidelijke golf vertonen. VERHARING : blokverharing. DAGELIJKSE BEHANDELING : kammen en verluchten met een grove kam. Opgepast : ondervacht laten zitten ! GROTE BEHANDELING : in de ruiperiode de losgekomen ondervacht en de losse dekharen met een herdersharkje verwijderen. Oren reinigen, kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen. Het teveel aan haar tussen de voetzolen wegknippen. Indien nodig nagels knippen. VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : het borstel- en kamonderhoud valt mee. De hond kan niet getrimd worden en dat betekent vrij veel haaroverlast in de ruitijd.
AARD : zowel op het land als in het water is de Grote Münsterlander betrouwbaar. Daarnaast hij is een trouwe metgezel en een waker.  Hoewel hij niet echt veelvuldig voorkomt is het ras een erkende en gewaardeerde jager in Engeland, Duitsland en Canada. Hij is intelligent, aanhankelijk en is een goede leerling.
ACTIVITEIT :
deze hond heeft zeer veel beweging nodig.
OPVOEDING : de Grote Münsterlander is niet moeilijk op te voeden omdat hij intelligent en leergierig is, en bovenal graag werkt. Sommige Münsterlanders zijn wat dominanter en vragen om een baas die doortastender tewerk gaat.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009