header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Haldenstövare

 

ideale gezelschapshond - heeft veel beweging nodig - bestand tegen alle weerstypen - speurhond

 

LAND VAN HERKOMST : Noorwegen

GESCHIEDENIS
De Haldenstövare of Halden Hound behoort tot de rasgroep van de Lopende Honden.  De wortels van het ras zijn diep geplant in de Speurhonden familie ( in het bijzonder Foxhounds ) uit diverse Europese landen.  Hij bezit echter nog steeds een kenmerkend uiterlijk, in tegenstelling tot andere erkende puur Noorse Hounds.  Dit is een hond met een opmerkelijke speurzin; hij is zo goed dat hij in staat is zonder hulp van andere honden op alle mogelijke Noors wild te jagen.  Hij is een snelle jager, die zijn prooi gedurende lange tijd in een hoog tempo kan achtervolgen.  Het is geen meutehond.  Hij jaagt meestal op haas en ander wild van de vlakte.  Zijn vacht beschermt de  Haldenstövare  goed tegen de koude weersomstandigheden.  De voeten van dit ras krijgen bijzonder veel aandacht in het fokprogramma.  Fokkers streven ernaar om een zeer specifieke voetstructuur te creëren, die de hond door het verraderlijke Noorse terrein kan voortdrijven.

IDEALE RASKENMERKEN
Het hoofd is middelgroot en fijn besneden. Licht gewelfde schedel. Duidelijke stop. Rechte neusbrug. Lippen niet al te veel hangend. Vlakke wangen.  De ogen zijn middelgroot en donkerbruin.  Oren : gekruld, hangend, moeten halverwege de snuit reiken als ze worden gestrekt.  Het lichaam is rechthoekig gebouwd. De hals is vrij lang, gebogen en stevig, zonder keelhuid. Diepe borstkas. Goed gewelfde ribben. Brede lendenen. Rechte, stevige rug. Goed ontwikkelde, ronde en iets hellende croupe.  Ledematen : gespierde, stevige benen met flinke botten. Voeten bij voorkeur ovaal, met gesloten tenen en stevige voetzolen.  Staart : bijna tot het spronggewricht hangend; vrij dik en laag gedragen.  De vacht is glad, zeer dicht, niet te fijn en niet te kort.  De vacht vraagt een regelmatige verzorging.  Kleur : wit met zwarte vlekken of tankleurige aftekening op hoofd en benen, en tussen de zwarte en witte aftekeningen. Kleine zwarte of bruine vlekken worden als een fout beschouwd. Zwart mag niet overheersen. Elke andere kleur of patroon is een reden voor diskwalificatie.  De schofthoogte bedraagt voor reuen 46 tot 55 cm en voor teven 44 tot 52 cm.  Het gewicht bedraagt ongeveer 20 kg.
AARD : deze extraverte hond is een familiehond bij uitstek en erg aanhankelijk binnenshuis.  Hij komt goedaardig over, is vriendelijk en aanhankelijk, en geniet net zoveel van het gezelschap van kinderen als hij geniet van dat van zijn baas en diens jachtvrienden.
ACTIVITEIT : deze hond heeft voldoende ruimte en beweging nodig.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009