header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Ierse Terriėr

 

klein wild jager - ideale gezelschapshond - ratterriėr - goede waakhond

 

LAND VAN HERKOMST : Ierland

GESCHIEDENIS
De Ierse Terriėr ( of Irish Red Terriėr ) is een pittige viervoeter. Vanwege zijn temperament en zijn rode vacht wordt hij ook wel eens 'red devil' genoemd. Hij is een van de oudste Terriėrrassen ( volgens de Ieren zelf is hij de oudste rashond ter wereld ) en de moderne Ierse Terriėr stamt af van twee kampioenen uit de jaren na 1870, Erin en Killney Boy. De Ierse Terriėr is ontstaan uit een lokale Ierse Terriėrvariant, die samengesteld was uit diverse elementen: de Aardterriėr uit een Engelse jachtkennel in Ierland, Rattehonden uit Cork, Zuid Ierland en Ballymena, en een inkruising van Terriėrs van Wales. In 1873 werd dit ras voor het eerst tentoongesteld in Dublin.  Vanaf 1880 werd het ras homogeen qua grootte en uiterlijk.  Dit robuuste ras is geschikt voor verschillende taken. In de Eerste Wereldoorlog waren het berichthonden en wakers. Hoge Britse officieren vertelden dat menige gewonde militair zijn leven dankte aan deze moedige honden. Bovendien kunnen Ierse Terriėrs jagen en apporteren, zowel over land als uit het water. Ze zijn fel en moedig en hebben een consequente opvoeding en omgang nodig.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte: reuen 48 cm, teven 46 cm. Het gewicht bedraagt 11,5 tot 12,5 kg.  Uiterlijk: symmetrisch, krachtig lichaam; evenwichtig, soepel gangwerk. Vacht : dik, draadachtig, kort. Kleur : effen rood, goudrood of tarwekleurig; kleine witte aftekening op de borst toegestaan, maar liever niet. Hoofd: vrij smalle, vlakke schedel, met lange, stevige snuit; kleine, donkerbruine ogen; kleine, v-vormige, hoog aangezette, gevouwen oren (knopoor).  Staart: ingekort tot op 3/4 van oorspronkelijke lengte, rechtop gedragen.
VACHT : ruwhaar; m.a.w. de dekharen zijn vrij hard van structuur, voelen stevig aan en hebben een heldere kleur. De wolharen zijn zachter, korter en liggen tegen de huid aan. Ze zijn ook veel lichter van kleur. Wanneer de vacht rijp is, staan de haren in alle richtingen in bosjes bij elkaar. Dan kan de vacht worden geplukt.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : borstelen met een grove borstel of met een speciaal in de hand liggende Terriėrborstel. Garnituur en poten : met grove kam. GROTE BEHANDELING : gebeurt in de ruiperiode ! Deze periode is goed te bepalen. Als u merkt dat de hond wat haar gaat kwijtraken, kunt u een paar haren tussen duim en wijsvinger nemen en ze met een lichte draaiing van de pols uit de huid proberen los te trekken. Laat het haar gemakkelijk los, dan is de vacht rijp. Moet u echt trekken, dan is de hond nog niet aan trimmen toe en kunt u beter nog even wachten met plukken. Gaat men namelijk te vroeg plukken, dan moet men het haar lostrekken uit het haarzakje en irriteert men daarmee de huid.  Een pasgeplukte hond is meestal geen echte schoonheid. Het mooie komt pas bij het natrimmen, een vier tot acht weken na de grote beurt. Doordat de vacht eruit gehaald werd, reageert de huid en begint met het aanmaken van wol.  De nieuwe vacht zit dan na enkele weken onder de wollaag. Bij het natrimmen wordt die wollaag weggetrimd, zodat de nieuwe vacht eronder te voorschijn komt als korte, diepglanzende haartjes.  In principe gebruiken we nooit een schaar of tondeuze bij ruwharige honden. Uitzonderlijk bij de geslachtsdelen, rond de anus en tussen de voetkussentjes. Voetjes worden rondgeknipt.  De hond in model knippen.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : door het trimmen is de hond in één keer zijn dode haar kwijt.
AARD :
de Ierse Terriėr is veelzijdig en bezield, hij is stoutmoedig en onverschrokken.  Hij is enthousiast en geschikt als waakhond, jager en gezelschapshond.  Hij is actief, aanhankelijk, geschikt voor africhting, zeer gehecht aan zijn gezin en lief voor kinderen.  Maar hij is ook zeer alert en moedig en kan enorm vechten wanneer hij wordt uitgedaagd !
ACTIVITEIT : de Ierse Terriėr heeft veel beweging nodig maar past zich eventueel aan wat minder beweging aan. Hou er rekening mee dat de Ierse Terriėr een sportief ras is.
OPVOEDING : dit ras heeft een baas nodig die stevig in zijn schoenen staat. De Ierse Terriėr heeft een zeer consequente en tactvolle opvoeding nodig. Wanneer deze Ier in een goede bui is, kan en wil hij alles leren, maar zorg er wel altijd voor dat de training afwisselend is.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009