header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Ierse Waterspaniel

 

klein wild jager - jachthond - waterliefhebber - retriever

 LAND VAN HERKOMST : Ierland

GESCHIEDENIS
De Ierse Waterspaniel ( ofwel Irish Water Spaniel ), de grootste van alle Spaniels, heeft een oude afstamming. Perzische manuscripten uit 4000 voor Christus geven de aanwezigheid van 'Water Honden' in Ierland aan.  In juridische documenten uit het Christelijk tijdperk worden 'Ierse Spaniels' specifiek genoemd. Archeologen hebben schedels, die dateren uit de achtste eeuw, opgegraven van honden die sprekend op de moderne Ierse Waterspaniel moeten hebben geleken.. Het is zeer moeilijk om de voorouders van de Ierse Waterspaniel exact te achterhalen.  De Poedel was oorspronkelijk waarschijnlijk een Waterspaniel en dus niet de voorvader, zoals velen geloofden.  Volgens de meest betrouwbare theorie is het ras het resultaat van kruisingen tussen honden die door de eerste bewoners van het land Ierland werden ingevoerd.  Zij kwamen van de Kaukasus via Spanje.  De rasnaam geeft al aan dat deze honden zich in het water in hun element voelen. Hij is geschikt voor de jacht op waterwild en kan uitstekend apporteren.  Ze kunnen urenlang in het water vertoeven. De dicht ingeplante, dikke vacht met stijve krullen houdt de huid droog. De staart is gedeeltelijk onbehaard. Ierse Waterspaniels zijn zeer trouw.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte: reuen 53 tot 58,5 cm, teven 50,5 tot 55,5 cm. Het gewicht gaat van 21 tot 30 kg.  Uiterlijk: sterk, gehard lichaam; soepel, energiek gangwerk. Vacht : vaste, stijve krullen, glad haar op keel, snuit en onderste deel van de benen, langere, losse krullen op de schedel. Kleur : de enige erkende kleur is een donkere levertint. Hoofd: hoog gewelfde schedel met lange, vierkante snuit; middelgrote, amandelvormige, barnsteenkleurige ogen; lange, laag aangezette, vlak tegen wangen afhangende oren. Staart: niet te lang, 8 tot 10 cm vanaf de wortel bedekt met krullen.
VACHT :
krulhaar met ondervacht; m.a.w. de dekharen en wolharen zijn sterk gekruld en voelen vettig aan.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met een grove kam de losse haren wegkammen.  GROTE BEHANDELING : in de rui, wolharen en losse dekharen uitharken  Wel moet men de hond regelmatig besproeien met water ( in een plantenspuit ) en met de hand doorheen de vacht wrijven. Wassen vermijden !
AARD : de Waterspaniel, die nooit verlegen is, is stoutmoedig en enthousiast.  Hij is onbevreesd en effectief in het veld, in het bijzonder wanneer hij waterwild apporteert.  Verzorging is een noodzaak, maar nooit vervelend.  Hij is intelligent, waakzaam, gehoorzaam, liefdevol en tamelijk gelijkmatig van temperament.
ACTIVITEIT : de Ierse Waterspaniel vereist veel lichaamsbeweging.  Water en zwemmen zijn z'n favorieten.
OPVOEDING : met de opvoeding van deze hond moet u al op zeer jonge leeftijd beginnen. Dit snel lerende ras vraagt om een baas met een consequente aanpak. Als u alles maar op zijn beloop laat en u in de ogen van de hond té toegeeflijk bent, zult u uiteindelijk uit de strijd komen met een hond die zijn eigen gang gaat. Waterspaniels hebben soms speciale buien en leveren geen continue prestaties.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009