header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Istarski Gonic

 

ideale gezelschapshond - heeft veel beweging nodig - bestand tegen alle weerstypen - speurhond

 

LAND VAN HERKOMST : Voormalig JoegoslaviŽ
Varianten : Kortharig en Draadharig

GESCHIEDENIS
De Istarski Goni ( of Itrski Gonic, Istrische Brak, Istarski Ostrodlaki Gonic ) behoort tot de hondenrassengroep van de Lopende Honden en is onderverdeeld in twee afzonderlijke rassen, die niet met elkaar gekruist mogen worden.  De twee afzonderlijk erkende rassen zijn de Kratkodlaki ( of kortharige ) en de Resasti ( draadharige ).  Deze Istrische jagers zijn het resultaat van kruisingen tussen Fenicische Zichthonden en Europese Speurhonden.  Zij zijn de oudste 'Joegoslavische' Speurhonden.  Ze worden geprezen om hun speurvermogen bij het bloedspoor en hun 'bravura basso' tijdens de jacht wordt enorm bewonderd.

IDEALE RASKENMERKEN
Het hoofd is lang en niet erg licht. Licht gewelfde schedel. Vrij breed voorhoofd. Geen duidelijke stop. Sterke, rechthoekige snuit. Goed gesloten lippen. Zichtbaar slijmvlies is donker. De ogen zijn groot en donker met zeer dichte wenkbrauwen in de Ruwharige variŽteit. De oren zijn lang en hangen tegen de wangen. Het lichaam : robuust, iets langer dan hoog. Hals zonder keelhuid. Brede borstkas. Gewelfde ribben. Buiklijn iets opgetrokken. Brede, iets hellende croupe. Rechte en brede rug. Ledematen : gespierde benen met stevige botten. Ronde voeten met gesloten tenen en stevige voetzolen. De staart : dik aan de basis, toelopend naar het einde. Laag gedragen en iets omhoog gekruld. De vacht : Ruwharige variŽteit : 5 tot 10 cm lang en uitstaand, met een dikke, korte ondervacht. Gladharige variŽteit : fijn, dicht en glanzend.  De vacht vraagt een regelmatige borstelbehandeling. De kleur is wit. Oren meestal oranjeachtig of met oranjeachtige vlekken. Oranje vlek op het voorhoofd. Oranjeachtige vlekken kunnen ook op het lichaam voorkomen. De schofthoogte varieert van 44 tot 58 cm, met een gewicht van 18 tot 20 kg.
AARD :
deze honden zijn, net als hun stem, rustig en vol.  In huis zijn zij vredig en zwijgzaam.  Door hun knappe uiterlijk hebben zij ook bewondering in show-kringen verworven.  Deze honden doen echter nog steeds hoofdzakelijk dienst als jachtmetgezel, in de jacht op haas en vos.  Het is een aanhankelijke en goede gezelschapshond.
ACTIVITEIT :
deze hond heeft ruimte en veel beweging nodig.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009