header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Italiaanse Spinone

 

staande hond - ideale gezelschapshond - jachthond - bestand tegen alle weerstypen

 
LAND VAN HERKOMST : Italië

GESCHIEDENIS
De Italiaanse Spinone ( of Spinone Italiano, Italiaanse Ruwharige Pointer ) behoort tot een groep van zeer oorspronkelijke staande jachthonden, waartoe ook de Bracco Italiano en de Spaanse en Portugese Staande Jachthonden behoren. Er is één verschil, de Spinone is ruwharig. Daarom wordt hij ook wel in verband gebracht met de Duitse Staande Hond, Draadhaar en Duitse Staande Hond, Korthaar en Noord-Italiaanse en Franse Griffons. Hij komt oorspronkelijk uit Bresse, een Franse streek, en vond van daar uit zijn weg naar Piedmont in Italië.  Hij lijkt overigens sterk op de Griffon Korthals. De Spinone is een specialist in het aanwijzen van wild. Hij maakt geen gebruik van het grondspoor, maar van de 'verwaaiing', de geur van het wild die door de lucht zweeft. In Italië werd het ras vooral gebruikt voor de jacht in moerasrijk en bosrijk gebied. Als alle continentale jachthonden is ook hij een veelzijdig werker.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte: reuen 60 tot 70 cm, teven 58 tot 65 cm. Het gewicht gaat van 28 tot 37 kg.  Uiterlijk: vierkant, ruig, sterk lichaam; soepel, stuwend gangwerk. Vacht : hard, dik, dicht, enigszins lang draadachtig haar met waterafstotende onderwol; het haar is langer op de wenkbrauwen, snor en baard. Kleur : wit, wit met oranje aftekeningen of spikkels, wit met bruine aftekening, bruinschimmel met of zonder grotere bruine aftekeningen. Hoofd: licht gewelfde schedel met een brede, krachtige snuit; grote, donkere ogen; driehoekige, lange, laag aangezette hangoren. Staart: dik, laag aangezet, ingekort tot op 15 tot 25 cm.
VACHT : ruwhaar; m.a.w. de dekharen zijn vrij hard van structuur, voelen stevig aan en hebben een heldere kleur. De wolharen zijn zachter, korter en liggen tegen de huid aan. Ze zijn ook veel lichter van kleur. Wanneer de vacht rijp is, staan de haren in alle richtingen in bosjes bij elkaar. VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met een grove kam en borstel de losse haren verwijderen.  VERZORGING : het is ten strengste verboden om de Spinone te trimmen !
AARD : de uitdrukking van het ras staat in direct verband met zijn temperament.  De gedistingeerde overgrootvader-blik geeft aan dat dit een edele, wijze en beschermde metgezel is.  Hij kan of gereserveerd zijn of lawaaierig en speels.  Verder is hij betrouwbaar, gehard, aanhankelijk en gewillig.
ACTIVITEIT : de Spinone heeft zeer veel en inspannende activiteit nodig.
OPVOEDING : verwacht van deze hond geen wonderen op het gebied van gehoorzaamheid. Desondanks zijn ze van nature zeer zachtaardig en aanhankelijk genoeg om het u naar uw zin te maken, maar stel de verwachtingen niet te hoog.
BIJZONDERHEDEN

De Spinone is één van de oudste Ruwharige Staande Jachthonden.  Er wordt wel eens verondersteld dat andere Ruwharige Staande Honden bijna allemaal door dit eeuwenoude, oorspronkelijke ras zijn beïnvloed. Ook de Griffon Korthals moet veel aan de Spinone te danken hebben. Een andere Italiaanse staande hond, de Bracco Italiano, wordt ook beschouwd als een verwante. Anders dan de Spinone is deze hond kortharig, iets waardoor hij behoort tot de groep van kortharige staande honden, waarvan er ook in Frankrijk allerlei oorspronkelijke vertegenwoordigers zijn, zoals de Braque Français, de Braque de l'Ariège, de Braque d'Auverne, de Braque de Bourbonnais, de Braque Dupuy en de Braque Saint-Germain. Bijzondere vertegenwoordigers zijn ook de Spaanse en Portugese Pointers. In eigen land staan ze bekend als de Perdiguero de Burgos en de Perdiguero Portuguès.  Zij vormden de grondslag voor de latere Engelse Pointer.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009