header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Jack Russell TerriŽr

 

ideale gezelschapshond - heeft veel beweging nodig - ratterriŽr - goede waakhond

 
LAND VAN HERKOMST : Engeland
Varianten : Kortbenig en Hoogbenig (Parson)

GESCHIEDENIS
Bij de Jack Russell onderscheiden we twee varianten : de Jack Russell TerriŽr ( kortbenig ) en de Parson Jack Russell TerriŽr ( hoogbenig ).  Hun naam verwijst naar een beroemde fokker van FoxterriŽrachtige Terriers, dominee Jack Russell. Maar de Jack Russell zoals de meeste mensen hem kennen, is echt kortbenig. Hij is van nature een echte felle TerriŽr, die graag op het erf rondscharrelt en ongedierte verdelgt als hij de kans krijgt. Al eeuwenlang leven er in Groot-BrittanniŽ kortbenige TerriŽrs. Het zijn felle jachthondjes, maar ook als gezelschapshondje zijn ze zeer geschikt. Ze zijn geestig, intelligent, houden van bezigheden buitenshuis en passen zich gemakkelijk aan, zolang ze maar veel aandacht en beweging krijgen. Hun hoogbenige evenbeeld is jachtterriŽr voor de vossenjacht. Hij volgt de meute zelfstandig en verjaagt zo nodig de vos uit zijn hol. In de kynologie heeft hij de rasnaam 'Parson Jack Russell TerriŽr' gekregen. De precieze ingrediŽnten van het dier zijn onbekend, maar de meeste bronnen verwijzen toch naar de Bull TerriŽr en de Pocket Beagle, naast alle andere TerriŽrs.  Het type van nu is veel dunner en geraffineerder dan het oudere type.  Het oudere type was meer gezet en stoppelig, en leek veel op een uit balans getrokken Bull TerriŽr.  Vanaf 1996 werden kruisingen tussen de Parson Jack Russell en de kortbenige Jack Russell verboden.  Pas in 1999 werd dit ras ( de kortbenige Jack Russell - zie foto hiernaast ) door de internationale rashondenfederatie FCI officieel erkend.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte: Parson Jack Russell TerriŽr ( zie foto hieronder ) reuen 35 cm, teven 33 cm; Jack Russell TerriŽr (kortbeen) zowel reuen als teven 26 cm, minimaal. Het gewicht bedraagt tussen de 5,5 en de 8,5 kg.  Uiterlijk: atletisch, compact, stoer lichaam; vrije, gemakkelijke gangen. Vacht : glad of ruw, stug. De vacht moet weersbestendig zijn.  Kleur : overheersend wit, met roestbruine, citroenkleurige of zwarte aftekeningen, liefst alleen op hoofd en staartaanzet. Hoofd: vlakke schedel met wigvormige snuit; donkere ronde ogen, driehoekige, wijd geplaatste, gevouwen oren (knopoor). Staart: ingekort of intact, licht gebogen, hoog aangezet, licht bevederd. Typische TerriŽrstaart.
VACHT : gladhaar ( of korthaar ) grove structuur, m.a.w. korte dekharen met praktisch geen ondervacht.  Is de vacht rijp, dan wordt die wat droger en meestal lichter van kleur. De vacht lijkt in de verharingsperiode niet meer zo goed aan te sluiten, alsof het haar bovenop komt te liggen. VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met varkensharen borstel, rubberen handschoen en fijne kam.  GROTE BEHANDELING : in de rui, meerdere keren bewerken met rubberen handschoen, waardoor alle losse haren verwijderd worden. Niet wassen, of toch zo weinig mogelijk. Wel met een vochtige zeem over de vacht gaan. Kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen, oren reinigen en indien nodig nagels knippen. VOOR - EN NADELEN VAN DE VACHT : zeer eenvoudig onderhoud. Geen klittenvorming. Wel zijn de losse haren moeilijk van kledij en tapijten te verwijderen.
AARD :
dit zijn zeer hartelijke en innemende honden, die een heleboel beweging nodig hebben.  Het zijn populaire boerderijhonden, maar ze hebben een beperkter levensduur van andere TerriŽrs.  De Jack Russell is sportief, stoutmoedig, actief, zelfverzekerd en soms eigenwijs.  Hij is intelligent, waaks en hard voor zichzelf.
ACTIVITEIT : dit ras heeft een enorm uithoudingsvermogen en heeft veel beweging nodig.
OPVOEDING : deze honden kunnen erg snel leren, maar hebben wel eens de neiging wat eigenwijs te zijn. Laat u niet vermurwen door hun ondeugende uitstraling. Ze weten zelf heel goed dat ze u hiermee op het verkeerde been kunnen zetten. Blijf altijd consequent.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009