header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Jämthund

 

klein en groot wild jager - heeft veel beweging nodig - bestand tegen alle weerstypen - poolhond

 


LAND VAN HERKOMST : Zweden

GESCHIEDENIS
De Jämthund ( of Zweedse Elandhond, Zweedse Elkhound, Noorse Bearhound ) behoort tot de rassengroep van de Arctische Jachthonden en is één van de oudste hondenrassen ter wereld.  Het is altijd moeilijk om aan plaatselijke rassen een exact jaar van oorsprong of voorouders toe te kennen en in het geval van deze Jämthund is dat niet anders.  Hij behoorde en behoort nog altijd tot de grotere Pooljagers van groot wild in het Scandinavisch gebied.  Deze hond kan dan wel zijn oorsprong vinden als jager van beren in Noorwegen, de geschiedenis leert ons dat hij vooral in Zweden op elanden joeg.  Omdat de 'sport' van de berenjacht uit den boze is, zijn deze Elkhounds beroemd vanwege de jacht op de lynx, de wolf en de elanden.  Deze hond moet ergens de grotere en zwaardere broer zijn van de Noorse Elkhound, waar hij trouwens erg op lijkt. 

IDEALE RASKENMERKEN
Het hoofd is lang, droog en relatief breed. Licht gewelfde schedel met een duidelijke stop. Rechte neusbrug. Nauw gesloten lippen.  De ogen zijn enigszins ovaal, vrij klein en donkerbruin van kleur.  De oren : hoog aangezet. Relatief klein. Rechtop gedragen. Puntige uiteinden.  Het lichaam is compact, stevig en droog. Lange sterke hals zonder keelhuid. Brede borstkas. Krachtige lenden. Buiklijn enigszins opgetrokken. Brede croupe : is zeer licht hellend. Rechte rug helt enigszins van schoft tot croupe.  Ledematen : sterke, compacte, enigszins ovale voeten.  De staart is hoog aangezet. Matig lang. Dik en sterk. Gekruld over de rug gedragen.  Vacht : lang en hard met donkere punten. Kort en glad op het hoofd en de voorkant van de benen. Langer op de hals, borst, staart en de achterkant van de benen. Kortere, zachte, lichtere ( bij voorkeur witte ) ondervacht.  De vacht eist een dagelijkse behandeling.  Kleur : van donker tot lichtgrijs. Lichtgrijs of crème op de snuit, wangen, keel, buik, poten en onderzijde van de staart is kenmerkend.  De schofthoogte : bij reuen 58 tot 63 cm en bij teven 53 tot 58 cm.  Het gewicht bedraagt ongeveer 20 kg.
AARD :
de Jämthund is zeer populair als jager en gezelschapsdier in zijn geboorteland Zweden.  Het zijn levendige, geharde honden die genieten van de jacht, die houden van het buitenleven en hun bazen boven alles aanbidden.  Het is een evenwichtige en kalme hond, vriendelijk en zachtaardig tegenover kinderen.  Ook als waakhond is dit ras functioneel.  Wel is hij dominant tegenover andere honden.
ACTIVITEIT :
deze hond is niet geschikt voor een leven in de stad.  Hij heeft veel ruimte nodig om te kunnen rennen en zorgt dan ook zelf voor een serieuze portie lichaamsbeweging.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009