header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Jugoslavenski
Gonic

 

klein wild jager - zichthond - speurhond - een zeldzaam ras

 


LAND VAN HERKOMST : Voormalig Joegoslavië
Varianten : Jugoslavenski Planinski Gonic - Jugoslavenski Trobojni Gonic

GESCHIEDENIS
De Jugoslavenski Gonic is de oorspronkelijke benaming.  Van deze hond bestaan er twee varianten : de Jugoslavenski Planinski Gonic en de Jugoslavenski Trobojni Gonic.  Het onderscheid zit hem enkel in de vacht in de kleur.  Zeldzame namen voor een al even zeldzaam ras, zelfs in Joegoslavië, het land van oorsprong.  Deze Gonic ( ook wel de Joegoslavische Driekleurige Hound genoemd ) behoort tot de rassengroep van de Lopende Honden en hij is dan ook het toonbeeld van gladde, rennende élégance.  De invloed van de Fenicische Zichthonden is duidelijk waarneembaar in de bouw van deze snel bewegende Hound.  Zijn lange benen en uitstekend zicht verhogen zijn jachtkwaliteiten.  Men denkt dat hij dezelfde stamboom heeft als de andere Hounds uit zijn gebied.  Zijn prooi bestaat, net als die van zijn Slavische broeders, uit vossen, hazen en ander klein wild.  Hij heeft een prachtig gespierd lichaam dat door lange benen wordt gedragen.

IDEALE RASKENMERKEN
Het hoofd is lang met een lichtgewelfde schedel. Goed ontwikkelde wenkbrauwbogen. Geen duidelijke stop. Rechte neusbrug. Stevige, wigvormige snuit. Strakke zwarte lippen. De ogen zijn donker.  Oren : hangend en zonder vouwen; op het einde afgerond.  Lichaam : iets langer dan hoog. Gespierde hals zonder keelhuid. Brede, diepe borstkas. Opgetrokken buiklijn. Brede, gespierde en iets hellenden croupe. Brede, gespierde rug. De ledematen : stevige, gespierde benen. Ronde voeten met gesloten tenen.  De staart is recht of sabelvormig.  Vacht : kort en dicht. met een dichte overvloedige ondervacht bij de Planinski.  De vacht vraagt een regelmatige borstelbeurt.  Kleur : Jugoslavenski Planinski Gonic : black-and-tan, met karakteristieke tan aftekeningen boven de ogen.  De Jugoslavenski Trobojni Gonic : rood of tarwekleurigrood over het grootste deel van het lichaam, soms met een zwart zadel. Witte aftekeningen op het hoofd ( bles ), nek ( kraag ), borst, onderbenen en staarteinde.  De schofthoogte bedraagt 45 tot 55 cm met een gewicht van 20 tot 25 kg.
AARD : deze hond is zeer zeldzaam geworden in zijn geboorteland, alhoewel hij een hond is die zich zeer goed kan aanpassen en die van menselijk gezelschap geniet.  Hij is hartelijk, rustig, gehoorzaam en vriendelijk, en hij doet er alles aan om zijn baas te behagen.  Daarnaast is hij een stoutmoedige en volhardende jager, die van de jacht geniet. Hij heeft een uitstekend reukvermogen en is zeer bekwaam op ruig terrein.
ACTIVITEIT : de Jugoslavenski Gonic heeft veel open ruimte en beweging nodig.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009