header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Keeshond

 

ideale gezelschapshond - ratterriër - goede waakhond - behoefte aan speciale vachtverzorging

 LAND VAN HERKOMST : Duitsland
Varianten : klein - middelslag - groot

GESCHIEDENIS
De Keeshonden bestaan in feite in vier variëteiten, zeg maar 'groottes'.  De Dwergkeeshond (de kleinste telg van dit ras) bespreken we op een aparte bladzijde.  De overige drie komen hier aan bod. 
De Keeshond was ooit het symbool van een revolutie. Tegen het einde van de 17de eeuw verzette zich een groep Hollandse gegoede burgers tegen de regering. De leider van de 'patriotten', Cornelis (Kees) de Ghijselaer, had een Keeshond genaamd Kees, die hij overal mee naartoe nam. De patriotten werden al snel 'Kezen' genoemd. Officieel heet de Keeshond 'Spitz', omdat het een Duits ras is.  Barones Van Hardenbroek heeft jarenlang moeite gedaan om een Nederlandse Keeshond erkend te krijgen, maar dat is niet gelukt. Ook al zagen de Nederlanders de Kees als hun Nationaal ras, toch besliste de internationale federatie van de hondenrassen, de FCI, daar anders over en riep Duitsland uit tot land van oorsprong.  De Keeshonden zouden voortkomen van de Duitse Spitz, die reeds eeuwenlang werd gefokt in Duitsland.  Waarschijnlijk zijn de eerste honden Nederland binnengekomen als bewaker en ongedierteverdelger op de Rijnschepen.  Daarna werd deze hond geïntroduceerd in Engeland, waardoor de Britse Keeshond nu internationale bekendheid geniet.  In Nederland is de hond kleiner en heeft een donkerder kleur.  Keeshonden zijn betrouwbare honden met een gouden, eerlijk karakter. Wel zijn ze soms een tikje afstandelijk ten opzichte van onbekenden.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte: reuen en teven :  Kleine Keeshond ( of Kleine Duitse Keeshond, Kleinspitz ) maximaal 28 cm; Middenslag Keeshond ca. 34 cm; Grote Keeshond ( of Groszspitz )  ca 46 cm; Grijze Keeshond 50 tot 60 cm. Uiterlijk: evenwichtig, vierkant lichaam; snel, recht gangwerk. Vacht : lang, recht, afstaand; zachter op het hoofd en de oren; langer op de benen en de staart; volle kraag op hals en schouders. Kleuren: zie 'bijzonderheden'. Hoofd: niet te vlakke schedel met een middellange, wigvormige snuit; donkerbruine, amandelvormige ogen; kleine, staande puntoren ( prikoor of staand oor ). Staart: volbehaarde pluim, stijf op de rug gekruld gedragen.
VACHT : lang stokhaar, m.a.w; de dekharen zijn langer dan 6 cm, waartussen de dikke ondervacht voorkomt. Kort haar komt voor op de snuit en poten. Deze honden hebben een mooie kraag en broek.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met grove kam en borstel de vacht verluchten. Opgepast : niet te veel ondervacht uithalen.  GROTE BEHANDELING : in de rui komt de ondervacht los te zitten, alsook wat dekharen. Met het herdersharkje haalt men er alles uit wat los zit. Liever niet wassen. Echt neiging tot klitvorming heeft deze vacht niet, behalve achter de oren en in het veel langere haar aan de staart, en ook op plaatsen waar het haar duidelijk op elkaar wordt gedrukt, zoals in de oksels. Kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen, oren reinigen en nagels knippen indien nodig.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : mits goed uitgeborsteld, geen wezenlijke haaroverlast. In de ruiperiode is er veel verzorging nodig, anders ontstaan er klitten.
AARD : dit ras is een goed huisdier.  De sportieve instincten van de Keeshond kunnen ontwikkeld worden of ingetoomd, naargelang men dat wil.  Door een juiste opvoeding zal deze scherpe konijnen- of rattenvanger zijn prooi met rust laten of najagen.  Omdat hij al blij is met een kleinere dosis beweging, is de hond zeer geschikt als stadshond.  Deze honden hechten zich intens aan hun baas.  Ze zijn levendig, waaks, wel blafferig, gelijkmatig van temperament, maar éénmanshonden en wantrouwig tegenover vreemden.
OPVOEDING : de Keeshond is een intelligente hond, die al snel weet wat er van hem verwacht wordt. De opvoeding zal daarom niet zo moeilijk zijn. Keeshonden kunt u vaak met succes laten deelnemen aan verschillende takken van de hondensport, bijvoorbeeld behendigheid.

BIJZONDERHEDEN
De Keeshond heeft veel gedaantes. De grootste is de Grijze Keeshond ( 50 tot 60 cm - zie foto rechts ) of de Keeshond/Wolfsgrauw ( Deutsche Wolfspitz ) : hij is wolfsgrauw, d.w.z zilvergrijs met zwarte haarpunten; iets donkerder masker, een lichte kraag, een lichtgrijze broek en een zwarte staartpunt. De Grote Keeshond is ongeveer 46 cm; zijn kleuren: zwart, bruin of wit. De Middenslag Keeshond is ongeveer 34 cm; zijn kleuren: zwart, bruin, wit, oranje, wolfsgrauw, anderskleurig. De Kleine Keeshond is ongeveer 26 cm; dezelfde kleuren als bij de Middenslag. De Dwergkeeshond is ongeveer 20 cm; dezelfde kleuren als bij de Middenslag en de Kleine Keeshond. Anderskleurig betekent black and tan, crème-sable, oranje-sable of gevlekt. Bij gevlekt is de basiskleur wit, met goed van elkaar gescheiden, grote zwarte, bruine, oranje of grijze vlekken.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009