header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Kelpie

 

kuddebewaker van schapen en rundvee - heeft veel beweging nodig - geschikt voor geleidehond - goede waakhond

 

LAND VAN HERKOMST : Australië

GESCHIEDENIS
De Kelpie ( of Australische Herdershond, Barb ) is in Australië ontstaan rond 1870.  Hij is niet weg te denken bij het hoeden van de miljoenen schapen op dat continent. Deze sterke, intelligente herdershond is een belangrijke schakel in de wolproductie. Speciaal voor de ontwikkeling van het ras, werden Rutherford Collies vanuit Engeland naar Australië gebracht. Uit dit ras werd de Kelpie uiteindelijk ontwikkeld.  Of de Dingo ook invloed op het ras had, is nog steeds de vraag.  De opvallende bruine vacht van sommige Kelpies wordt als zeer typisch beschouwd, maar Kelpies zijn er in alle kleuren. De Kelpie is opgewassen tegen extreme klimaatsomstandigheden en gebruikt allerlei technieken om de schapen te bedwingen, zoals staren ( 'the eye' ), blaffen en bijten. Tegenwoordig zijn er zo'n 100.000 Kelpies actief op het continent.  Hoewel hij daar bijna uitsluitend als herdershond werkt, is hij in de rest van de wereld vaak gezelschapshond, dankzij de opvallende combinatie van trouw en onafhankelijkheid.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte: reuen ongeveer 46 tot 51 cm, teven 43 tot 49 cm. Het gewicht varieert van 11,5 tot 20,5 kg.  Uiterlijk: stevig gespierd lichaam; soepel, vrij, moeiteloos gangwerk. Vacht : kort, glad, recht, met langer haar op de hals, staart en broek.  Kleur :  zwart, blauw, rood, reekleurig of roestbruin, met of zonder tan aftekening en kleine witte vlekken. Hoofd: licht gewelfde, brede schedel met niet te lange snuit; amandelvormige gouden tot donkerbruine ogen; fijne, brede licht geronde, staande oren. Staart: middellang, dunner toelopend, iets gebogen gedragen.
AARD : dit zijn toegewijde éénmanshonden.  Ze zijn echter té energiek en op het werk gericht voor het huiselijk leven.  Ze zijn makkelijk te trainen en hun ijver tijdens het werk zorgt ervoor dat ze een onvervangbaar deel zijn van de actieve Australische bevolking.  Deze hond is zeer intelligent, alert, loyaal, open en vriendelijk.
ACTIVITEIT : de Kelpie is een actieve hond die veel beweging nodig heeft en het liefst een taak vervult.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009