header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Kerry Blue Terriėr

 

kuddebewaker van schapen - waterliefhebber - heeft veel beweging nodig - kuddedrijver - ratterriėr

 LAND VAN HERKOMST : Ierland

GESCHIEDENIS
De Kerry Blue Terriėr ( of Irish Blue Terriėr ) komt uit het Zuiden en het Westen van Ierland en wordt als de Nationale Terriėr van Ierland beschouwd. Misschien stamt hij af van een hond die in 1588 schipbreuk leed met de Spaanse Armada. Andere bronnen beweren dat hij ontstaan is door de vermenging van een Terriėr, een Windhond, een Setter en een Schapenhond.  Recentere inkruisingen van de Dandie Dinmont Terriėr en de Bedlington Terriėr zijn een mogelijke verklaring voor zijn opvallende uiterlijk. De rasnaam is afgeleid van de bergachtige streek County Kerry. In 1913 werd het ras voor het eerst tentoongesteld als ' Blauwe Terriėr '.   Deze intelligente honden hebben allerlei werk gedaan, als jacht-, herders- en politiehond.  Hij speelde altijd een belangrijke rol in het Zuid-Ierse leven; hij bewaakte de kinderen, het vee, de huizen en hij roeide de ratten in het water en op het land uit.  Kerry Blues zijn actief, hebben veel beweging nodig en passen zich overal aan.  Het zijn fijne gezelschapshonden met een aanhankelijke, moedige aard.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte: reuen 46 tot 48 cm, teven iets kleiner. Het gewicht bedraagt zo'n 15 tot 18 kg.  Uiterlijk: symmetrisch, krachtig lichaam; evenwichtig, soepel gangwerk. Vacht : dik, zacht, gegolfd, met korter haar op hoofd, oren en wangen.  Kleur : iedere tint effen blauw of blue and tan met een donkerder snuit, hoofd, oren, voeten en staart. Hoofd: vlakke schedel met een vierkante snuit; kleine, donkere ogen; kleine, v-vormige, gevouwen oren (knopoor). Staart: meestal ingekort, rechtop gedragen.
VACHT : krulvacht; m.a.w. de dekharen en wolharen zijn spiraalvormig gedraaid en samengevoegd.  VERHARING : bijna geen verharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : goed uitborstelen met een pinnenborstel.  GROTE BEHANDELING : scheren, knippen, borstelen, kammen, wassen en drogen. Hoewel er voor allen standaardregels voor de modellering zijn aangegeven, volgt men bij de Kerry Blue Terriėr meestal fantasievariaties. Jammer is hierbij dat hij vaak te kort wordt geschoren. Dat kan de oorzaak zijn van scheerbrand, irritatie van de huid en de hond kan lelijke zonnebrand oplopen.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : vergt veel borstel- en kamwerk.
AARD : de Kerry is moedig, goed gehumeurd en een typische Terriėr qua temperament.  Deze hond is over de gehele wereld zeer geliefd.  Hij is niet gemakkelijk te vermurwen en is niet totaal verzacht van karakter door het leven als huisdier.  Het is een harde werker en goede waakhond, en de weloverwogen keuze van vele echte hondenliefhebbers.  Hij is aanhankelijk en lief voor kinderen, maar hij is ook koppig, vechtlustig maar wel geschikt voor africhting.
ACTIVITEIT : de Kerry Blue Terriėr vereist veel lichaamsbeweging. Verlies niet uit het oog dat dit een typisch werkras is.
OPVOEDING : omdat de hond actief, zelfverzekerd en koppig is, heeft hij een baas nodig die stevig in zijn schoenen staat. De Kerry Blue is dus geen hond voor beginners. Op straat wil hij nog wel eens uitvallen naar andere honden en dat mag u uiteraard niet toestaan, ook al is het een karaktertrekje die de hond eigen is. De Kerry Blue Terriėr heeft zeker aanleg voor sporten als Fly-ball en behendigheid. Maar als u met deze hond wil gaan sporten, is het belangrijkste dat de hond het zelf als een uitdaging ervaart. Zijn de lessen en de oefeningen te eentonig naar zijn zin, dan komt zijn koppig karakter naar boven.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009