header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

King Charles
Spaniel

 

kleine en ideale gezelschapshond - ideale huishond - jachthond

 LAND VAN HERKOMST : Engeland

GESCHIEDENIS
De King Charles Spaniel ( of English Toy Spaniel ) behoort tot de rassengroep van de Gezelschapshonden ( groep 9 van de FCI ), maar ooit waren deze honden ( die klein gefokt zijn ) jachthonden. Vóór de 20ste eeuw konden er verschillende maten en typen Spaniels in één nest voorkomen. In hetzelfde nest konden in theorie een Cocker Spaniel, een Springer Spaniel en een 'schootversie' voorkomen. Rassen zoals we ze heden ten dage onderscheiden, bestonden toen nog niet. Deze 'schootversies' waren niet de kleine Spaniels van tegenwoordig. Ze waren eerder de kleinere variatie ( dwergen ) van de grotere jachthonden. De mens, die altijd op zoek is naar gezelschap, zou deze dwergen eens onder zijn hoede nemen. De vraag naar de kleinere honden groeide en de fokkers realiseerden zich plots de waarde van deze 'bastaarden'. Zij begonnen met kleine honden te fokken. Door kruising met Oostaziatische Dwerghonden kregen zij een relatief groot hoofd en een korte neus. Naast de twee reeds bestaande kleurvarianten ( black and tan, gefokt door de hertog van Norfolk en rood met wit, de Blenheimspaniel ) ontstonden nog twee nieuwe kleuren : de Rubyspaniel ( éénkleurig rood ) en de Prins Charles Spaniel ( tricolor ). Uiteindelijk werd het ras in 1923 vastgelegd. In het begin gebruikte men de benamingen voor de kleurvarianten, maar nu vallen zij onder de gemeenschappelijke naam  'King Charles Spaniel'. Naast de King Charles Spaniel bestaat ook de Cavalier King Charles Spaniel.  Het onderscheid tussen deze twee apart erkende rassen door de FCI zit hem in de grootte van de hond en de vorm van het hoofd. De Cavalier King Charles wordt op een afzonderlijke bladzijde besproken.

IDEALE RASKENMERKEN
De King Charles Spaniel is een korte en compacte hond, met een relatief groot hoofd in verhouding tot het lichaam. Een brede, gewelfde schedel en een korte en brede voorsnuit. De ogen zijn groot en ver van mekaar geplaatst. Oren : laag aangezet, lager dan de ruglijn gedragen en hoogstens 4 cm gecoupeerd. De ideale King Charles heeft iets van een 'onderbeet' en nooit een uit de mond hangende tong. De vier voorkomende kleurschakeringen hebben we hierboven reeds aangehaald. De vacht is lang, zijdeachtig en liefst recht, maar is dikwijls golvend. Rijkelijke beharing op de oren, benen en staart. De schofthoogte bedraagt voor reuen en teven 26 tot 32 cm en het gewicht 3,6 tot 6,3 kg.
AARD
: dit ras is bekend om zijn rustige tevredenheid. Het is de ideale huishond. Hij leert snel de regels van het huis en geniet van rustige namiddagen waarop hij opgerold ligt in zijn favoriete hoekje. Het ras staat ook bekend om zijn vriendelijkheid en affectie. Op het einde van de 19de eeuw werd deze hond als volgt beschreven : "De King Charles Spaniel is intelligent, liefhebbend, uitermate zacht, vrolijk, bescheiden en gehoorzaam. Hij heeft wel een eigen wil en karakter zodat hij zich lijdelijk verzet tegen dingen die hij niet wil. Hij is zindelijk en elegant en heeft manieren die bij aristocraten passen. Hij is onopvallend en zeurt nooit om aandacht." Deze nauwkeurige omschrijving typeert nog altijd de King Charles Spaniel van nu.
ACTIVITEIT :
de King Charles gaat graag naar buiten en gaat graag met de baas mee op allerlei uitstapjes, maar past zich qua beweging aan, aan het gezin waarvan hij deel uitmaakt.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009