header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Kleine Münsterlander

 

klein wild jager - ideale gezelschapshond - jachthond - retriever

 LAND VAN HERKOMST : Duitsland

GESCHIEDENIS
De Kleine Münsterlander of Heidewachtel ( wordt in Duitsland 'de Spion' genoemd ) behoort tot de rassengroep van de Continentale Staande Honden van het Spanieltype. In het begin van de 20ste eeuw werd in Westfalen in Duitsland uit oude slagen van kleine Langharige Staande Honden, de Kleine Münsterlander of Heidewachtel gefokt. Hij is verwant aan de Franse Epagneuls en aan de Drentsche Patrijshond. Hij heeft ook een grotere broer : de Grote Münsterlander. Het ras komt op talrijke schilderijen voor van oude Meesters. Edmund Loins, een Westfaalse jachtopziener, heeft het ras weer nieuw leven ingeblazen en richtte in 1912 een club op. Doel van de fok van dit ras was het komen tot een veelzijdige gebruikshond. Het is een Staande Hond die ook goed verloren zoekt, apporteert en eventueel wild uit de dekking drijft. Heidewachtel betekent "kwartelhond van de heide". De Kleine Münsterlander, essentieel Setterachtig van uiterlijk, is een jachthond met een strakke huid en een gladde vacht. Het is een korte, rechthoekige, sterke maar adellijke en elegante verschijning.
IDEALE RASKENMERKEN
Lichaam gestrekt met diepe borst, goed gewelfde ribben, licht opgetrokken buik. Benen matig lang met niet te zwaar bot. Kleur : bruin met wit, bruin-schimmel, tan aftekeningen aan de snuit en boven de ogen toegestaan. Hoofd en schedel : droog en adellijk. Niet te brede, lichtgewelfde en naar verhouding smalle schedel, lange krachtige snuit en weinig stop. Donkerbruine ogen. Niet te lange oren, vlak hangend. Schaargebit. Staart : lang, goed bevederd. Recht gedragen of iets opgebogen. De voeten zijn rond. De schofthoogte voor reuen bedraagt 52 tot 56 cm en voor teven 50 tot 54 cm.  Afwijkingen van 2 cm naar beneden of boven zijn toegestaan. Het gewicht bedraagt ongeveer 15 kg.
VACHT
Kort golvend haar met een dikke ondervacht; m.a.w. de dekharen zijn licht golvend. Er komen veel wolharen voor. Het haar kan recht vallen, maar ook een duidelijke golf vertonen. VERHARING : blokverharing. DAGELIJKSE BEHANDELING : kammen en verluchten met een grove kam. Opgepast : ondervacht laten zitten ! GROTE BEHANDELING : in de ruiperiode de losgekomen ondervacht en de losse dekharen met een herdersharkje verwijderen. Oren reinigen, kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen. Het teveel aan haar tussen de voetzolen wegknippen. Indien nodig nagels knippen. VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : het borstel- en kamonderhoud valt mee. De hond kan niet getrimd worden en dat betekent vrij veel haaroverlast in de ruitijd.
AARD : dit is een vrolijke, zorgeloze hond die zich zowel op de jacht als in de achtertuin op zijn gemak voelt. Hij kan goed opschieten met kinderen en heeft over het algemeen een plezierige aard. Zijn natuurlijke aanleg voor apporteer-werk is zeer sterk aanwezig, en kan effectief gebruikt worden in huis voor het halen van sloffen en kranten. Het is een verstandige, aanhankelijke, gehoorzaam en waakzame hond.
ACTIVITEIT :
de Heidewachtel heeft wel zeer veel beweging nodig en is niet echt geschikt als stadshond.
OPVOEDING : deze fijne gezinshonden willen het hun eigenaar maar al te graag naar de zin maken. Voed ze met zachte hand op, maar blijf altijd consequent.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009