header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Komondor

 

ideale gezelschapshond - geschikt voor reddingswerk - kuddedrijver - bestand tegen alle weerstypen -
heeft behoefte aan speciale vachtverzorging

 


LAND VAN HERKOMST : Hongarije

GESCHIEDENIS
De Komondor of Hongaarse Herdershond wordt al langer dan duizend jaar beschermd door een vervilte, verwarde vacht. Roofdieren worden meestal afgeschrikt door de grootte van de hond. Bovendien wordt hij beschermd door de dichte vacht op kwetsbare lichaamsdelen. Er wordt aangenomen dat hij in de 9de eeuw meekwam met de Magyaren, toen die zich in Hongarije vestigden.  Het ras werd eeuwenlang op de Hongaarse poesta's gefokt voor de bewaking van kudden.  Vooral zelfstandig werkt dit ras uitstekend. Veelal werden taken ook uitgevoerd in de nacht wanneer de herder sliep en beschermde de Komondor de kudden tegen dieven en roofdieren. De Komondor is in de eerste plaats gefokt als beschermer en zal dit ook in de praktijk brengen. Het dier zal alles beschermen dat aan hem is toevertrouwd.  Pas in de jaren twintig en dertig kregen Hongaarse hondenliefhebbers belangstelling voor dit oude ras. Ze zijn trouw en kalm, maar als ze geprovoceerd worden, staan ze hun mannetje. Ondanks de ouderdom van het ras, is het altijd zuiver gebleven. Er werd minimaal uitgekruist en generaties van eigenaars hebben het zorgvuldig bewaard. De Komondor is echter niet voor iedereen geschikt. Het is een trotse en eigenzinnige hond.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte: reuen minimaal 65 cm, teven minimaal 60 cm.  Het liefst ziet men dat deze afmetingen rijkelijk overschreden worden.  Er zijn geen maximumafmetingen.  Het gewicht varieert van 36 tot 69 kg.  Uiterlijk: gespierd, krachtig lichaam; licht, gemakkelijk gangwerk. Vacht : lang, dicht, grof, natuurlijk in koorden groeiend.  Wanneer de vacht verzorgd is of niet, deze dient altijd vervilt te zijn.  Kleur : altijd wit, met een leisteenkleurige huid. Hoofd: vrij brede schedel met brede, middellange snuit; ovale, donkerbruine ogen; middelgrote, u-vormige hangoren. Staart: reikt tot de hakken, aan einde in opwaartse krul gedragen.
VACHT : viltvacht, m.a.w. dit is een onverzorgde poedelvacht.  De krullen draaien in mekaar en gaan koorden vormen die later vervilten.  De viltvacht verhaart niet en hoeft niet te worden geborsteld.  De klitten moeten er juist wel inzitten.  Toch heeft deze vacht een behoorlijk onderhoud nodig. De klitten moeten namelijk in de juiste banen geleid worden.  Het vilt moet in strengen of plakplaten worden gescheurd.  DAGELIJKSE BEHANDELING : de haren worden 2 cm van de huid gehouden, zodat de huid kan ademen.  GROTE BEHANDELING : de hond wordt gewassen en na het wassen worden de klitten tijdens het drogen in koorden getrokken.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : de hond hoeft niet te worden geborsteld en verhaart niet, maar moet toch geregeld een verzorgingsbeurt krijgen. Hij is wel niet zo goed schoon te houden.
AARD : de Komondor is dominant en ondernemend.  Hij is van nature zeer beschermend en gehoorzaam.  Hoewel men de exacte oorsprong van zijn naam niet kan achterhalen, onthult de vertaling ervan veel van de aard van het dier.  Komondor betekent 'somber, knorrig of boos'.  Het is een aanhankelijk huisdier.  Wanneer je met deze hond mee doet aan tentoonstellingen, gaan er wel vele uurtjes van vachtverzorging mee gepaard.  Hij is onbevreesd, eigenzinnig, wantrouwend, geen allemansvriend maar wel aanhankelijk voor eigen mensen.  Hij is zeer zelfstandig en heeft geen 'will to please'.
ACTIVITEIT : dit ras heeft niet extreem veel beweging nodig, want de Komondor kan zelfs erg lui zijn.
OPVOEDING : de Komondor is een hond die nog vrij dicht bij de natuur staat en vaak naar eigen inzicht instinctief handelt.  De opvoeding moet dan ook consequent zijn, maar moet wel gebaseerd zijn op wederzijds respect.  De Komondor heeft een ongecompliceerd karakter en wanneer hij uw huisregels eenmaal begrijpt, zal hij ze niet overtreden.  Ondanks zijn eerlijk karakter vraagt dit ras wel om een baas die stevig in zijn schoenen staat.  Omdat de Komondor alleen een bevel opvolgt wanneer hij er zelf het nut van inziet, is hij niet erg geschikt voor gehoorzaamheidscursussen en aanverwante sporten.
SOCIALE AANLEG : de Komondor zal zonder problemen met elk ander huisdier omgaan, op voorwaarde dat deze dieren bij het gezin horen.  Dit geldt ook voor de kinderen van het gezin, die ze beschermen tegen plagerijen van andere kinderen.  Vreemden worden van nature gewantrouwd en ongewenste bezoekers krijgen geen kans op uw erf.  Regelmatige bezoekers die geen kwade bedoelingen hebben, worden als ‘eigen’ beschouwd en ook in die zin behandeld.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009