header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Kromfohrländer

 

ideale gezelschapshond en huishond - ratterriër - een goede waakhond

 






LAND VAN HERKOMST : Duitsland
Varianten : Gladharig en Ruwharig

GESCHIEDENIS
Deze hond met zijn ietwat ongewone naam heeft een korte, maar tevens ongewone geschiedenis achter de rug.  Het ras ontstond in de jaren 40 van de 20ste eeuw, nadat de Westfaalse dorpsvrouw Frau Ilse Schleifenbaum, een Griffon Fauve de Bretagne kruiste met een draadharige Foxterriër-teef, die zij in 1945 had gekregen van voorbijgaande Amerikaanse soldaten.  Ze was zo blij met het eerste nest van de kruising dat ze doorging om het ras te behouden. Tien jaar later was het dier gevestigd en officieel erkend. Zijn naam is afkomstig van Krom Fohr, dat wil zeggen 'Kromme Groeve', in de buurt van zijn geboorteplaats. Het ras is een volledige waak- en gezelschapshond geworden, zonder kenmerkende jachtaanleg.  Het is een sportief en gezond ras, dat de leeftijd van 20 jaar kan bereiken, net zoals de stammoeder.  Jammer genoeg is het aantal Kromfohrlanders nog zeer gering.

IDEALE RASKENMERKEN
Dit is een robuuste, goed geproportioneerde hond met een vachttype dat varieert van ruig en draadharig naar middellang en steil. Algemeen uitzicht : rechthoekig en krachtig.  Het hoofd is lang en wigvormig. Schedel : matig breed, lichtgewelfd met een duidelijke stop.  Voorsnuit : nogal krachtig met een rechte neusrug; niet te puntig, met krachtige kaken.  Neusspiegel : zwart, doch bruin is toegelaten.  De ogen zijn donker, ovaal met een iets schuin gesplaatste ogenstand.  Oren : driekantig met afgeronde punten; hoog aangezet en dicht bij het hoofd gedragen. De staart is matig lang, stevig bij de aanzet en gelijkmatig afsmallend naar de punt.  Hij wordt hoog in een krul gedragen.  Vacht : de Kromfohrländer komt voor in twee versies : gladhaar en ruwhaar, waaronder een dichte en zachte ondervacht ligt.  Middellang is het meest gewenst.  Kleur : wit met bruin; liefst regelmatige vlekken op het hoofd, oren en lichaam.  De staartaanzet en staartpunt moeten bruin zijn.  De schofthoogte voor reuen en teven bedraagt 38 tot 46 cm, met een gewicht van 10 tot 14 kg.
AARD :
dit is een handige waakhond, een lief huisdier en eerder een gezelschapsdier dan een moedige Terriër.  Frau Schleifenbaum was natuurlijk niet in het ras geïnteresseerd als Terriër en creëerde op die manier één van Duitslands nieuwste en verrukkelijkste gezelschapshonden.
ACTIVITEIT : deze hond past zich volledig aan, aan het gezinsleven waarin hij terecht komt.  Het is een trouwe, aanhankelijk, waakzame en aangename huishond.  Tegenover vreemden is hij wat terughoudend.  Ondanks zijn levendig temperament is hij gemakkelijk als huishond te houden, maar dan moet je hem natuurlijk zijn dagelijkse portie beweging geven.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009