header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Kuvasz

 

kuddedrijver - ideale gezelschapshond - bestand tegen alle weerstypen - goede waakhond

 


LAND VAN HERKOMST : Hongarije

GESCHIEDENIS
De Romeinen kenden al grote witte Berghonden. Ooit was Hongarije een deel van hun rijk. Maar in latere eeuwen vestigden de Magyaren zich hier en nog later de Kumannen ( 12de - 13de eeuw ). Beide waren nomadische herdersvolken, en zij brachten vee en herdershonden mee. De oorsprong van de Kuvasz is eigenlijk onbekend, maar men veronderstelt dat hij ontstond uit kruisingen van Tibetaanse, Turkse, Hongaarse en waarschijnlijk nog andere honden, met de bedoeling een definitieve kuddebewaker te produceren.  Hij werkte eeuwenlang op de Hongaarse hoogvlakte, waar ook de Komondor de kudden bewaakte en de Puli en de Pumi die kudden hoedden en dreven. Het ras heette vroeger Kawasz, hetgeen in het Turks "gewapende bewaker" betekent en in de Mongoolse talen "boogschutter". Hij stond bekend als waakhond voor de rijken; alleen hooggeplaatste heren mochten dit ras houden.  Deze grote stoere hond heeft nog veel van zijn oorspronkelijke gedrag.  's Nachts is hij alert en houdt alles scherp in de gaten. Omdat hij zo sterk en onafhankelijk is, moet hij goed worden gesocialiseerd. Het is een energieke hond voor mensen met voldoende ruimte.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte: reuen 71 tot 75 cm, teven 66 tot 70 cm. Het gewicht gaat van 37 tot 55 kg.  Uiterlijk: stoer, harmonieus lichaam; ontspannen, stuwend gangwerk. Vacht : middellang, grof, hard en dik, recht tot licht golvend; kort op hoofd, oren en benen, goed bevederd. Kleur : eenkleurig wit, ivoorkleur is toegestaan; leisteenkleurige huid. Hoofd: licht gewelfde schedel met rechte, sterke snuit; wijd geplaatste, amandelvormige, bruine ogen; middelgrote, v-vormige, dikke hangoren. Staart: laag aangezet, lang, aan de punt gebogen.
AARD : de Kuvasz als showhond of gezelschapsdier heeft nog steeds de vereiste eigenschappen van een kuddebewaker.  Hij is onafhankelijk, woest en moedig.  Het ras is door de jaren heen wel milder geworden, maar hij is nog steeds trouw en betrouwbaar.  De baas dient de instincten eigen aan deze natuurlijke bewaker in de richting van acceptabel gedrag te buigen.  De Kuvasz is een geschikte gezelschaps-, werk- of waakhond.  Zolang zijn instincten maar in de juiste richting worden gebogen, is hij een onverslaanbare hond.  Hij is moedig, rustig en lief voor kinderen, maar heeft de neiging een éénpersoonshond te worden.
ACTIVITEIT : deze hond vereist zeer veel lichaamsbeweging.
BIJZONDERHEDEN
De Kuvasz is waarschijnlijk verwant aan de Komondor, met zijn vervilte vacht. Ook lijkt hij bijzonder veel op de Slowaakse Cuvac en de Poolse Tatra Hond, waarmee hij ook historische banden heeft. Ooit maakten de leefgebieden van de Kuvasz, de Cuvac en de Tatra Hond deel uit van het Habsburgse Rijk.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009