header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Kyi Apso

 

zeldzaam ras - goede waakhond - bestand tegen alle weerstypen - kuddebewaker - veedrijver

 
LAND VAN HERKOMST : Tibet

GESCHIEDENIS
Dit oude ras vond zijn oorsprong in Tibet, waarschijnlijk rond de heilige berg Kailash.  Pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw kwam deze hond naar het Westen. Op de Tibetaanse hoogvlakten leven verschillende hondenrassen, zowel van het type berghond ( bewaker van kudden ), schaapshond en veedrijver, als waakhond. De Kyi ( Apso betekent hond ), is een soort waakhond die met nomaden meetrekt. Door zijn dichte vacht en ruige snor en baard is hij goed beschermd tegen de kou. Hij is snel en lenig, want hij moet vaak zelf zijn kostje bij elkaar scharrelen door kleine knaagdieren te vangen. Deze moedige hond is in Europa onbekend. In de Verenigde Staten werd in 1991 het eerste nest geworpen. Over het karakter als eventuele gezelschapshond in een dichtbevolkt gebied valt dus nog weinig te zeggen. Hij heeft als beschermer van mensen een bijzondere reputatie. De Dalai Lama zou in de jaren dertig ook dit soort honden hebben gehad.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte: reuen 58,5 tot 71 cm, teven 56 tot 66 cm. Uiterlijk: grote, gespierde, tamelijk licht gebouwde hond; krachtig, soepel gangwerk. Vacht : lang, dik, stug, met zachte ondervacht en langere ruwe dekharen op hoofd, oren en benen.  Kleur : alle kleuren zijn toegestaan, maar zwart met brand, blauw met brand of crème, al of niet met witte aftekeningen, komen veel voor. Hoofd: brede, vlakke schedel met stevige snuit; amandelvormige, barnsteenkleurige ogen; v-vormige hangoren. Staart: middellang, hoog aangezet, overvloedig behaarde krul.
AARD : door het grote waak- en beschermingsinstinct van deze hond, is het niet aan te raden om hem als mens of dier onverwachts te benaderen.  Het is een zeer energieke hond die houdt van lopen en activiteit. 

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009