header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Laika

 

groot wild jager - heeft veel beweging nodig - goede afschrikker - agressief karakter

 

LAND VAN HERKOMST : Rusland
Varianten : Oost-Siberische / West-Siberische / Russisch-Europese

GESCHIEDENIS
In feite kan men niet spreken van 'de Laika', aangezien er drie erkende typen zijn. Daarom geven we hier een beeld van 'de Laika' in het algemeen, aangevuld met enkele belangrijke eigenschappen per type. De naam 'Laika' was op zichzelf geen rasaanduiding, maar betekende "blaffen" en was afgeleid van het Russische woord "lajatj". Door hun geografisch voorkomen en verscheidenheid in gebruik, verschillen de rassen nogal van uiterlijk. De Laika werd vooral gebruikt als jacht- en sledehond en als EHBO-hond tijdens oorlogen.
De Finse Keeshond is verwant aan deze Laiki, die oorspronkelijk uit Rusland komen. Waarschijnlijk stamt de Karelische Berenhond af van deze Russische Kees, zoals de Laika ook wel genoemd wordt. Momenteel komen deze rassen nog niet veel voor bij ons. De huidige indeling in de Laika-rassen is in Moskou in 1947 vastgesteld. De 27 typen werden toen onderverdeeld in 6 rassen. Overigens zijn er momenteel 3 door de FCI erkend: de West Siberische Laika, de Oost Siberische Laika en de Russisch-Europese Laika.  Deze honden werd gevormd uit de nauw verwante Mansijskische en Cantejskische Laika-typen en tevens uit honden van de Russische jagers uit het Noord Oeralgebied en West SiberiŽ.  In Rusland is de West Siberische Laika een bijzonder belangrijk ras. Er zijn er dan ook veel te vinden.

ALGEMENE IDEALE RASKENMERKEN
De Laika is krachtig gebouwd, droog en middelgroot. Het zijn sterke, werkende honden met goede afmetingen. De Laika is iets langer dan hoog, hoewel de reuen bijna kwadratisch gebouwd zijn. De rug is sterk en recht. De schoft is sterk gemarkeerd. Sterke ribben en een brede en diepe borst. Sterk ontwikkeld spierstelsel. De buik is iets opgetrokken. Stevige, rechte voorbenen; achterbenen goed gespierd en met goed gehoekte spronggewrichten. De hals is gespierd en droog. Hoofd en schedel : gewelfde bovenschedel met een lichte inkeping tussen de ogen,  midden in de schedel. Het hoofd is droog en heeft de vorm van een gelijkbenige driehoek. De snuit is lang en spits. Overgang van schedel naar snuit is geleidelijk en weinig uitgesproken. De ogen zijn diepliggend met lange oogharen. Ze zijn donker van kleur. De oren zijn klein en recht opstaand. Sterk schaargebit. Staart : redelijk lang en flink behaard. De staart wordt in een sterke krul over de rug of over de dijen gedragen. Voeten : ovaal, gewelfd en met gesloten tenen. Wolfsklauwen dienen verwijderd te worden.  Het gewicht varieert van 20 tot 30 kg.

SPECIFIEKE RASKENMERKEN PER TYPE

De West-Siberische Laika

Vacht : hard, recht, kort op de kop en oren. Langer op de hals, schoft en schouders. Bevederd aan de achterkant van de benen. Volle ondervacht. Kleur : wit, peper en zout, rood en grijstinten; zwart is toegestaan. Schofthoogte : reuen van 54 tot 60 cm en teven 52 tot 58 cm. De West Siberische Laika wordt gemiddeld 15 jaar oud. Het ras past zich gemakkelijk aan verschillende omstandigheden aan. Het is een prettig ras dat nog dicht bij de natuur staat. Deze hond is sterk op mensen gericht en heeft een sterk roedelinstinct.

De Oost-Siberische Laika

Vacht : lang, grof , dicht en recht. De reu heeft manen en een kraag. Dichte, soepele ondervacht.  Kleur : peper en zout, wit, grijs, zwart, rode of bruine tinten; gevlekt of gespikkeld.  Schofthoogte : reuen van 55 tot 63 cm en teven van 53 tot 61 cm.

De Russisch-Europese Laika

Vacht : hard, recht, kort op de kop en oren. Langer op de hals, schoft en schouders. Bevederd aan de achterkant van de benen. Volle ondervacht.  Kleur : zwart, grijs, wit, peper en zout, donker met witte aftekening of wit met donkere aftekening. Schofthoogte : reuen van 52 tot 58 cm en teven van 50 tot 56 cm.

AARD : deze honden zijn absoluut niet geschikt als huishond.  Ze gaat niets uit de weg en hebben geen wroeging om volwassen dieren aan te vallen.  Indien men deze uitspattingen kon indijken, zou hij uitermate geschikt zijn als waakhond.  Deze levendige en uiterst waakzame hond heeft een sterke persoonlijkheid.  Hij staat argwanend tegenover vreemden , maar mits een goede opvoeding is hij zeer toegewijd aan zijn baas.
ACTIVITEIT : om de hond gezond te houden moet de jager ervoor zorgen dat zijn Laika voldoende ruimte en beweging krijgt. 
OPVOEDING : een strenge en consequente opvoeding is beslist een noodzaak.
BIJZONDERHEDEN
De Laika is beroemd omdat hij "de eerste levende ambassadeur van de Aarde" werd, toen hij op 3 november 1957 aan boord van de Spoetnik II in de ruimte ging.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009