header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Magyar Agar

 

klein wild jager - zichtjager - ideale huishond - eenvoudig vachtonderhoud

 


LAND VAN HERKOMST : Hongarije

GESCHIEDENIS
De Magyar Agar of de Hongaarse Greyhound stamt uit de 9de eeuw en is even oud als de Hongaarse Vizsla. De Magyar volksstammen die in die periode het gebied veroverderden en bezetten dat nu Hongarije heet, brachten naast hun tradities en cultuur, ook hun honden mee. Oorspronkelijk hadden zij reeds het uitzicht van een windhond, maar door de latere kruising met raszuivere Greyhounds werd de gelijkenis met de Greyhound sprekend.  Ook de Sloughi zou zijn inbreng in de ontwikkeling van dit ras hebben.  De Hongaarse Greyhound werd meestal gebruikt voor de jacht op klein wild, zoals hazen en vossen. Door de natuurlijke evolutie jagen deze honden nu nog enkel op hazen.   Na de tweede wereldoorlog was de Magyar Agar praktisch uitgestorven. In 1966 werd dit ras officieel erkend. De enige rivaal van de snelle voeten van de Agar is zijn scherpe en vlugge brein; zijn gezichtsvermogen is superieur aan zijn reukvermogen.

IDEALE RASKENMERKEN
De Magyar is een slanke en elegante hond die fysisch erg lijkt op de zuivere Greyhound, maar toch iets robuuster is.  De schofthoogte voor reuen bedraagt 63 tot 70 cm met een gewicht van 25 tot 31 kg.  Voor teven is de hoogte 60 tot 66 cm met een gewicht van 20 tot 25 kg.  De gemiddelde leeftijdsgrens van dit ras ligt rond de dertien jaar.  Het hoofd en de snuit vallen wat breed uit voor een zichthond, maar ze helpen de hond bij het vastgrijpen van een prooi tijdens het jagen.  De vacht is kort en ruw, en geeft een goede bescherming.  Veel verzorging heeft de vacht van de Magyar niet nodig, enkel tijdens de rui moeten de dode en losse haren verwijderd worden.  De kleur van de vacht kan effen of gevlekt zijn; zwart, rood, grijs, bruin of combinaties hiervan.
AARD : de Hongaarse Greyhound is een trouwe, aanhankelijke hond voor zijn baas en zijn gezin.  Hij kan goed overweg met kinderen en eventuele soortgenoten in huis geven normaal gezien geen problemen.  Het is een hond die houdt van plezier maken en die geniet van het gezelschap van de mens.  Hij neemt zijn taak echter ernstig.  Met de juiste verzorging is hij een kalme, lieve en aangename hond.
ACTIVITEIT : de Magyar Agar heeft veel beweging nodig. Ideaal is een groot stuk grond rond het huis. Heeft u dit niet, maar wilt u wel dagelijks lange wandelingen maken, dan is de Magyar Agar misschien iets voor u.
BIJZONDERHEDEN : in het begin van de 19de eeuw werden Greyhounds in Hongarije geďmporteerd naar aanleiding van het ontstaan van de windhondenrennen.  Dit bracht een verandering teweeg bij de bestaande Magyar-honden, die in de context van de hondenraces met de Greyhounds werden gekruist.  Eén van de grootste veranderingen was de vacht, want de oorspronkelijke Magyar Agar had een dikke en zware vacht.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009