header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Manchester TerriŽr

 

ideale gezelschapshond en ideale huishond - eenvoudig vachtonderhoud - ratterriŽr

 LAND VAN HERKOMST : Engeland

GESCHIEDENIS
Andere benaming : de 'Black and Tan TerriŽr'.  Gelet op zijn aparte uiterlijk, is het geen wonder dat deze hond ooit bekend stond als de 'TerriŽr van de gentleman'. De oorspronkelijk fokker wilde een TerriŽr die zowel ratten kon doden, als op konijnen kon jagen. Dus kruiste hij Whippets met de oude Black and Tan TerriŽrs. Het resultaat was een TerriŽr met een korte, zwarte vacht en een bijzonder pittig temperament. Inmiddels is de Manchester TerriŽr een stuk minder opvliegend. Hij heeft een puntsnuit en oren die naar voren gevouwen zijn, boven de ogen. De populariteit van deze  individuele TerriŽr, die vroeger de favoriet was van de Britse werkende klasse, nam in Engeland merkwaardig genoeg snel af, vanaf het moment dat  de oren van de hond niet meer mochten gecoupeerd worden.  Tegenwoordig heeft het ras ook een Toy-variŽteit ( dwergvorm ). Beiden zijn heden ten dage niet alleen gezonde, sportieve en ongecompliceerde honden, maar tevens fijne gezelschapshonden. Enkel hebben deze honden soms de neiging om zich aan ťťn persoon te hechten.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte: reuen 37,5 tot 40 cm en teven 35 tot 37,5 cm.  Het gewicht is onderverdeeld in verschillende categorieŽn : van 5,5 tot 7,5 kg en van 7,5 tot 10 kg.  Voor de Toys, van  3 tot 5,5 kg. Uiterlijk: stevig, slank lichaam; vrij, soepel gangwerk. Vacht : kort, glad aanliggend, glanzend.  Kleur : zwart met mahoniebruine aftekeningen op wangen, voorsnuit, hals, binnenkant van de oren, borst, achterbenen, boven de ogen en onder de staart. Hoofd: vlakke schedel, met vrij puntige snuit; kleine, donkere ogen; kleine, v-vormige, hoog gedragen, gevouwen oren ( tipoor ). Staart: kort, puntig toelopend.
VACHT :  gladhaar ( of korthaar ) grove structuur, m.a.w. korte dekharen met praktisch geen ondervacht. Is de vacht rijp, dan wordt die wat droger en meestal lichter van kleur. De vacht lijkt in de verharingsperiode niet meer zo goed aan te sluiten, alsof het haar bovenop komt te liggen.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met varkensharen borstel, rubberen handschoen of  fijne kam.  GROTE BEHANDELING : in de rui, meerdere keren bewerken met rubberen handschoen, waardoor alle losse haren verwijderd worden. Niet wassen, of toch zo weinig mogelijk. Wel met een vochtige zeem over de vacht gaan.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : zeer eenvoudig onderhoud. Geen klittenvorming. Wel zijn de losse haren moeilijk van kledij en tapijten te verwijderen.
AARD : ooit werd dit ras de 'TerriŽr van de heer' genoemd.  De Manchester TerriŽr is beschreven als een ijverige, levendige en goed gehumeurde hond.  Zijn aangename aard, zijn geschikte afmetingen en zijn minimale verzorgingseisen maken hem tot ideaal gezelschap.  Hij is vriendelijk, sportief en houdt van het gezin, maar hij kan soms koppig zijn en hij neigt naar een ťťnmanshond.
ACTIVITEIT : deze hond heeft geregelde lichaamsbeweging nodig. Het ras past zich echter ook goed aan in de stad. De Manchester TerriŽr houdt niet van regen.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009