header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Mopshond

 

kleine gezelschapshond - eenvoudig vachtonderhoud - veel beweging nodig - goede waakhond

 LAND VAN HERKOMST : Engeland

GESCHIEDENIS
Deze koopmanshond kwam al tijden voor in China. Het is één van de oudste dwergrassen. Waarschijnlijk namen de Nederlandse zeelieden de hondjes mee naar Nederland. Vanuit Nederland kwamen zij vervolgens in Engeland en ontstond de onjuiste naam 'Hollandse Mopshond'.  Zonder de waarschuwing van een kleine Mopshond ( of Pug, Carlin ) zou prins Willem van Oranje misschien door de Spanjaarden zijn omgebracht. Het alerte geblaf van de hond waarschuwde de prins van de op handen zijnde invasie en redde zijn leven. De Mopshond werd het officiële hofras en op de graftombe van prins Willem ontbreekt een Mopshond dan ook niet.  Hij is een miniatuur van de Mastiff. De Engelse rasnaam Pug is afgeleid van 'pugnus' ( 'vuist' ), waarmee men het hoofd bedoelde.  De naam 'Mops' komt dan weer uit Duitsland.  Hoe dan ook, Mopshonden zijn lieve, zeer aanhankelijke gezelschapshonden, die enorm trouw zijn aan hun baas of vrouwtje.

IDEALE RASKENMERKEN

Gewicht : reuen en teven tussen 6,5 en 8,5 kg en de schofthoogte bedraagt 25 tot 28 cm.  Uiterlijk: compact, stoer lichaam; vrij, rollend gangwerk. Vacht : zacht, glad, kort en glanzend.  Kleur : zwart, zilvergrijs, geel of abrikoos ( geel met een oranje gloed ); met zo zwart mogelijk masker, oren, moedervlekken op de wangen, duimafdruk op voorhoofd en aalstreep in lengte over de rug. Hoofd: grote, ronde schedel, korte, vierkante snuit; donkere, donker omrande, ronde ogen; kleine oren: rozenoor ( overdwars en in de lengte gevouwen ) of knopoor ( naar voren gevouwen ). Staart : stijf gekruld over de heup gedragen, liefst in een dubbele krul.
VACHT :  kort stokhaar; m.a.w. 3 à 6 cm lange, stevige haren met of zonder ondervacht.  VERHARING : blokverharing.   DAGELIJKSE BEHANDELING : met grove kam en borstel losse haren verwijderen. Verzorg ook nu en dan de gezichtsplooien met een daarvoor bestemde lotion. Wanneer het nodig is, druppelt u de ogen.  GROTE BEHANDELING : wanneer de vacht verhaart, ziet men tegen de tijd dat de hond gaat verharen kleine pluisjes wol uitsteken. Dat is het teken dat de hond echt aan het verharen is. De loszittende ondervacht kan men met een herdersharkje verwijderen. Kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen. Oren reinigen. Nagels knippen indien nodig.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : vergt weinig onderhoud, maar wel veel losse haren in huis.
AARD : voor een klein hondje heeft de Mopshond toch zeer veel te bieden.  Hij is gezonder en steviger dan de meeste andere kleine gezelschapshondjes, maar is en blijft een pracht van een gezelschapsdier. Vroeger werd wel eens geklaagd dat Mopshondjes snurken en dat ze veelvraten zijn, maar dit werd ferm overdreven.  Hij is gemakkelijk, aanhankelijk, intelligent, maar ook lichtgeraakt en moedig. De kleine Mops kan zelfs de neiging hebben om de aanval te verkiezen boven de verdediging en gaat daarbij nogal roekeloos te werk.
ACTIVITEIT : het is een energiek ras, dat veel van beweging houdt. Let op eventuele 'ademhalingsmoeilijkheden' en laat de hond zich niet teveel vermoeien. Let op bij warm weer !  Men mag de Mopshond zeker niet overvoeren, aangezien het ras neiging heeft om dik te worden.
OPVOEDING : de Mopshond moet u met zachte hand opvoeden. Hij is gevoelig voor de intonatie van uw stem, waardoor harde strafmaatregelen in principe overbodig zijn.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009