header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Newfoundlander

 

ideale gezelschapshond - waterliefhebber - geschikt voor reddingswerk - bestand tegen alle weerstypen - retriever

 

LAND VAN HERKOMST : Canada

GESCHIEDENIS
Omstreeks 1732 werden op New Foundland grote, 'beerachtige' honden aangetroffen. Zij hielpen vissers met het aan wal brengen van netten. Newfoundlanders voelen zich uitermate op hun gemak in het water. Ondanks zijn stoere formaat en zijn achtergrond als werkhond is de Newfoundlander een zeer vriendelijke en meegaande hond. Allerlei voorouders worden hem toegedicht, zoals de Portugese Waterhond, de Pyreneese Berghond, de Duitse Dog en inheemse honden van vůůr Columbus, zoals de vissershond, de John's Dog. Mogelijk heeft hij iets van allen. Als kustbewoners werkten deze honden zowel te land als te water. De dichte, dikke vacht beschermt deze vriendelijke reus tegen invloeden van ijskoud water. Het spreekt vanzelf dat aan die vacht de nodige aandacht moet worden besteed. Vooral voor kinderen is de Newfoundlander beschermend. Het ras heeft een sterk instinct om alles uit het water in veiligheid te brengen. De Landseer is een variŽteit van de Newfoundlander, maar in 1960 werd de Landseer ECT als apart ras erkend.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte: ongeveer 71 cm, teven ongeveer 66 cm. Gewicht : 50 tot 69 kg. Uiterlijk: gespierd, harmonieus gebouwd lichaam; krachtig stuwend gangwerk. Vacht : glad, lang, dik en waterafstotend, rechte of gegolfde haren.  Kleur : toegestane kleuren zijn bruin of zwart, met iets wit op de borst, tenen of staartpunt. Wit met zwarte exemplaren komen ook voor, al worden ze zelden gesignaleerd.  Hoofd: licht gewelfde, brede schedel,, met korte, droge snuit; wijd geplaatste, kleine, donkerbruine ogen; kleine, driehoekige vlak tegen de schedel aanliggende oren (hangend oor). Staart: lang, behoorlijk dik, iets gebogen gedragen.
VACHT :
kort golvend haar met een dikke ondervacht; m.a.w. de dekharen zijn licht golvend. Er komen veel wolharen voor. Het haar kan recht vallen, maar ook een duidelijke golf vertonen.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : kammen en verluchten met een grove kam. Opgepast : ondervacht laten zitten !  GROTE BEHANDELING : in de ruiperiode de losgekomen ondervacht en de losse dekharen met een herdersharkje verwijderen. Oren reinigen, kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen. Het teveel aan haar tussen de voetzolen wegknippen. Indien nodig nagels knippen.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : het borstel- en kamonderhoud valt mee. De hond kan niet getrimd worden en dat betekent vrij veel haaroverlast in de ruitijd.
AARD : dit prachtig dier is alom geliefd in de hondenwereld.  Hij heeft een ongeŽvenaard karakter.  Dit is beslist een hond die zich onderscheidt van andere honden en majestueus overkomt.  Hij is in staat zich te beschermen tegen zogenaamde vijanden, maar hij maakt werkelijk geen onderscheid wanneer zijn hulp gewenst is.  Zonder twijfelen redt dit dier een collega-hond, waarmee hij niet eens op vriendelijke voet staat, van de verdrinkingsdood.  Het is een uitstekende waakhond; hij is rustig, betrouwbaar en zelfbewust, zacht van karakter maar zeer moedig.
ACTIVITEIT : deze hond heeft veel beweging en veel ruimte nodig.
OPVOEDING : de opvoeding moet op een rustige en evenwichtige manier gebeuren. De honden zijn erg gevoelig voor de intonatie van uw stem.
SOCIALE AANLEG : honden van dit ras zijn doorgaans fijne huisgenoten. Ze zullen andere honden en huisdieren accepteren. Bezoekers die geen kwaad in de zin hebben, zullen ze vriendelijk benaderen.
BIJZONDERHEDEN
Er bestaat ook een zwart-witte Newfoundlander, de Landseer (ECT) zie foto hiernaast. Over deze hond zijn de meningen tussen Groot-BrittanniŽ en het continent nogal uiteenlopend. Meer hierover op een aparte pagina.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009