header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Noorse Buhund

 

kuddebewaker van schapen - ideale gezelschapshond - bestand tegen alle weerstypen - goede waakhond

 


LAND VAN HERKOMST : Noorwegen

GESCHIEDENIS
De Noorse Buhund ( of Noorse Herdershond, Nordiske Sitz-hunde ) heeft als originele benaming de 'Norsk Buhund' en behoort tot de rassengroep van de Arctische Waak-  en Herdershonden.  Hij behoort bij dezelfde variëteit als de Herdershonden van Groenland, Siberië en Kamchatka.  Deze hond werd gebruikt als hoeder bij het vee, als trekker van de 'kometik' ( een sloort slee ) en als hulp van de jagers. Reeds sinds de Middeleeuwen heeft hij deze functies vervult.  Hij heeft net als de Border Collie een natuurlijke aanleg om alles te hoeden, maar hij beschikt ook over een goeie neus.  Pas in de jaren twintig van de vorige eeuw, kreeg het ras buiten Noorwegen bekendheid ( vooral in Engeland ). De naam komt van het Noorse "bu" hetgeen bouwplaats, of ontginning betekent. Dankzij het compacte lichaam is de hond in staat op het moeilijke Noorse terrein te werken.  De Noorse Buhund is iets kleiner dan de Oude Noorse Herder.  Tegenwoordig wordt de Buhund meestal gebruikt als waakhond en gezelschapshond.

IDEALE RASKENMERKEN
De Noorse Buhund heeft een kort, sterk en compact lichaam. De rug is recht en sterk. De ribben zijn goed gewelfd. De buik is iets opgetrokken. De benen zijn tamelijk kort met krachtig bot. Hals middelmatig lang zonder keelhuid.  Kleur : vaal bruinrood, wolfsgrauw of zwart. Niet te donkerrood. Witte aftekeningen toegestaan. Bij voorkeur éénkleurig.  Hoofd en schedel : het hoofd is Keesachtig, met tamelijk brede schedel en hoog aangezette rechtopstaande oren. De schedel is wigvormig met een duidelijke stop.  De snuit is vrij kort met een rechte neusrug. De ogen zijn donkerbruin en hebben een levendige uitdrukking, De oren staan rechtop en zijn langer dan breed. Schaargebit.  Staart : die is hoog aangezet en in een krul stijf over de rug gedragen. De staart is kort en dicht behaard.  Voeten : die zijn klein en ovaal, met aaneengesloten tenen.  Vacht : niet te kort, dik, ruw en glad aanliggend met zacht onderhaar. De vacht bestaat uit 2 lagen en vraagt een vrij regelmatig verzorging.  Schofthoogte : bij reuen van 43 tot 47 cm en bij teven van 41 tot 45 cm.  Het gewicht voor reuen : 14 tot 18 kg en voor teven : 12 tot 16 kg.
AARD : de Noorse Buhund heeft het ideale temperament ( evenwichtig, vriendelijk en opgewekt ) en de ideale afmetingen voor een gezelschapsdier.  Als waakhond is hij volkomen betrouwbaar, want hij staat altijd paraat om zijn bezittingen te verdedigen en doet dat op een luidruchtige manier.  Deze honden zijn zeer onafhankelijk, moedig, trouw aan hun baas en lief voor kinderen.  Indien nodig kan de Buhund ook agressief uit de hoek komen.  Zijn fijne neusorgaan gebruikt hij om te jagen op gevogelte. 
ACTIVITEIT :
deze hond kan zich aanpassen aan een stadsleven, mits hij voldoende ruimte en veel beweging krijgt.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009