header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Norfolk en Norwich TerriŽr

 

ideale huishond - veel beweging nodig - ratterriŽr - behoeft speciale vachtverzorging

 


LAND VAN HERKOMST : Engeland

GESCHIEDENIS
Frank 'Roughrider' Jones fokte twee rassen, die later de Norfolk TerriŽr en de Norwich TerriŽr werden genoemd. Hij kruiste Staffordshire TerriŽrs, Bedlington TerriŽrs en andere kleine rode TerriŽrs, en hieruit ontstond een prima werkhondje. De kleine hondjes jaagden alleen of in groep op knaagdieren of vossen. Jarenlang bestond er geen rasstandaard en de honden waren van allerlei groottes en kleuren. Deze dieren werden een tijdlang de 'Jones TerriŽrs' genoemd; later nog de 'Cantab TerriŽr' en de 'Trumpington TerriŽr', tot het ras zijn definitieve benaming als 'Norfolk TerriŽr' kreeg.  Uiteindelijk werden de uiterlijke kenmerken steeds uniformer, hoewel twee verschillende oorvormen bleven bestaan, staand en gevouwen. De Norfolk heeft 'hangende' oren en de Norwich 'rechtopstaande'.  In 1979 werden de honden apart erkend als twee verschillende rassen. De werkhondjes van weleer zijn nu gezelschaps- en showhond.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte: reuen en teven 25,5 cm met een gewicht van 5 tot 5,5 kg. Uiterlijk: stoer, laag, kort lichaam; vrij, krachtig gangwerk. Vacht : hard, draadachtig; langer haar op de hals, schouders en keel.  Kleur : alle tinten rood, tarwekleurig, black and tan, of grizzle (mengeling van zwart, rood en wit), met of zonder zwarte haarpunten. Een klein beetje wit is toegestaan, al ziet men het liever niet.  Hoofd: brede, gewelfde schedel met wigvormige snuit; donkere, kleine, ovale ogen; v-vormige, ronde, gevouwen oren (hangend oor). Staart: tot op de helft ingekort (gecoupeerd) of ongecoupeerd; recht, hoog gedragen.
VACHT :  ruwhaar; m.a.w. de dekharen zijn vrij hard van structuur, voelen stevig aan en hebben een heldere kleur. De wolharen zijn zachter, korter en liggen tegen de huid aan. Ze zijn ook veel lichter van kleur. Wanneer de vacht rijp is, staan de haren in alle richtingen in bosjes bij elkaar. Dan kan de vacht worden geplukt.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : borstelen met een grove borstel of met een speciaal in de hand liggende terriŽrborstel. Garnituur en poten : met een grove kam.  GROTE BEHANDELING : gebeurt in de ruiperiode ! Deze periode is goed te bepalen. Als u merkt dat de hond wat haar gaat kwijtraken, kunt u een paar haren tussen duim en wijsvinger nemen en ze met een lichte draaiing van de pols uit de huid proberen los te trekken. Laat het haar gemakkelijk los, dan is de vacht rijp. Moet u echt trekken, dan is de hond nog niet aan trimmen toe en kunt u beter nog even wachten met plukken. Gaat men namelijk te vroeg plukken, dan moet men het haar lostrekken uit het haarzakje en irriteert men daarmee de huid.  Een pasgeplukte hond is meestal geen echte schoonheid. Het mooie komt pas bij het natrimmen, een vier tot acht weken na de grote beurt. Doordat de vacht eruit gehaald werd, reageert de huid en begint met het aanmaken van wol.  De nieuwe vacht zit dan na enkele weken onder de wollaag. Bij het natrimmen wordt die wollaag weggetrimd, zodat de nieuwe vacht eronder te voorschijn komt als korte, diepglanzende haartjes.  In principe gebruiken we nooit een schaar of tondeuze bij ruwharige honden. Uitzonderlijk bij de geslachtsdelen, rond de anus en tussen de voetkussentjes. Voetjes worden rondgeknipt. VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : door het trimmen is de hond in ťťn keer zijn dode haar kwijt.
AARD : het is een uitbundige actieve hond, met een gehard, vriendelijk karakter.  Voor bewoners van appartementen is deze hond een goede keuze.  Hij heeft wel zijn portie beweging nodig en er is werk aan de winkel voor het trimsalon, want zijn vacht moet getrimd worden om hem er goed te laten uitzien.  Hij is sterk en onbevreesd, gelijkmatig van humeur en vrolijk.
ACTIVITEIT : deze hond vereist regelmatige lichaamsbeweging en is een verwoed jager op ratten en konijnen.  Hij past zich echter gemakkelijk aan.
OPVOEDING : deze TerriŽrs leren relatief snel, maar blijf altijd consequent, want het blijven TerriŽrs met een eigen willetje.
BIJZONDERHEDEN
Zoals eerder vermeld ligt het onderscheid tussen de Norfolk TerriŽr en de Norwich TerriŽr in de vorm van de oren.  De Norwich TerriŽr ( zie foto hiernaast ) heeft dus staande oren ( puntoor ) en de Norfolk hangende.  Deze Norwich TerriŽrs waren vroeger zeer populair bij studenten in de Engelse universiteitsstad Cambridge.  Ze werden ook gebruikt als rattenvangers en waakhondjes.  De rasnaam is afgeleid van een kennel in de stad Norwich, waar veel van de voorlopers van het ras te vinden waren.  'Rags' is de stamvader van de moderne Norwich TerriŽr.  In 1932 werd de Norwich TerriŽr erkend door de Engelse Kennelclub. De verdere raskenmerken, de vacht, de vachtverzorging en ook de aard van de hond is identiek aan die van de Norfolk TerriŽr.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009