header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Old English Sheepdog (Bobtail)

 

kuddebewaker van schapen - ideale gezelschapshond - goede waakhond - behoefte aan speciale vachtverzorging

 

LAND VAN HERKOMST : Engeland

GESCHIEDENIS
Veel kinderen zijn dol op de Old English Sheepdog of de Bobtail, om zijn warrelige vacht en zijn lieve aard. Gelukkig zijn Old English Sheepdogs ook dol op kinderen en daardoor aantrekkelijke gezinshonden. Het ras is ontstaan in het westen van Engeland in het midden van de 18de eeuw, als een veedrijver en schaapshond. Als veedrijvershond was hij zeer actief en nauwkeurig. Later werd het ras verdrongen door de Border Collie , die kleiner en dus goedkoper was. Het is één van de oudste Herdershondenrassen van Engeland, waarvan de afkomst eigenlijk onduidelijk is. Wellicht ontstond hij in Engeland door kruising van de Briard en de Russische Ovcharka. Mogelijks is er ook inmenging van de Bearded Collie.  De eerste rasvereniging werd in 1888 in Engeland opgericht en de standaard is in de loop van de tijd weinig veranderd.  De koosnaam 'Bobtail', de officieuze rasnaam, is afgeleid van de ingekorte staart van de werkhond, die daardoor belastingvrij was. Deze honden passen zich in allerlei omgevingen goed aan. Ze zijn intelligent en maken graag lange wandelingen. De vacht moet iedere dag worden uitgekamd en geborsteld, en vergt dus veel aandacht en inzet van de eigenaar.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte: reuen minstens 61 cm, teven minstens 57 cm. Gewicht : 30 kg. of meer.  Uiterlijk: krachtig, evenwichtig, stoer lichaam; vloeiend gangwerk. Vacht : harde, ruige, overvloedige, natuurlijk 'vallende' vacht.  Kleur : grijs, blauw of grauw, achterhand aaneengesloten van kleur met of zonder witte sokken, hoofd, nek, voorhand, onderbuik zijn wit. Bruine vachtkleuren ongewenst. Witte vlekken in het blauwe vlak op de rug zijn niet toegestaan.  Hoofd: vierkante, brede schedel met stevige snuit; donkerbruine of blauwe ogen (of een oog blauw en een oog bruin); middelgrote hangoren. Staart: meestal gecoupeerd.
VACHT : lange, ruige dekharen met mozaïekverharing en een dikke ondervacht met blokverharing, m.a.w. de dekharen zijn lang en ruig en ertussen komen lichter gekleurde en zachtere wolharen voor. Het haar valt sluik of lichtgolvend van het lichaam af. Het verharen van de ondervacht veroorzaakt nogal eens klitvorming.  VERHARING : dekharen - mozaïekverharing en wolharen - blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : de vacht verluchten met een grove kam. Opgepast : de ondervacht laten zitten.  GROTE BEHANDELING : in de rui de losse ondervacht uitharken met een herdersharkje, alsook de losse dekharen. De oren en ogen reinigen, eventueel een strikje maken of froufrou bijknippen en het teveel aan haar tussen de voetzooltjes wegknippen. Indien nodig nagels knippen, wassen en drogen.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : dit is een vacht die zeer veel onderhoud eist, zeker in de ruiperiode. Wordt de vacht niet regelmatig verzorgd, dan treedt er in een minimum van tijd ‘vervilting’ op. Dit komt doordat los haar blijft hangen in de haren, waardoor klitten ontstaan. Wanneer men dan deze klitten niet uitkamt, wordt het nog erger en ontstaan klitten tot tegen de huid, m.a.w. vervilting. Weinig los haar in huis. Wel zand en aarde die aan de haren kleven, vooral bij regenachtig weer.
AARD : de Bobtail is trouw en beschermend, intelligent en africhtbaar.  Zijn expressie is goed verborgen onder een ruige pony.  Hierdoor heeft hij een luchthartige maar waakzame houding.  Het is een magnifieke metgezel en waakhond. Hij is evenwichtig, moedig, trouw, lief voor kinderen en niet vechtlustig.
ACTIVITEIT : deze hond is gek op spelletjes en beweging.
OPVOEDING : de Old English Sheepdog moet met zachte, maar consequente hand opgevoed worden. Hij zal het u graag naar uw zin willen maken en zelden dominant gedrag vertonen; een eigenschap die hem ook geschikt maakt voor mensen die wat minder ervaren zijn in het opvoeden van honden. Omdat de vachtverzorging een zeer belangrijk onderdeel is van de verzorging, is het van belang de hond zo jong mogelijk te laten wennen aan een borstelbeurt. Zo voorkomt u dat het borstelen later, wanneer de hond groter en sterker is, ontaardt in een ‘worstelpartij’.
SOCIALE AANLEG : de Bobtail gaat bijzonder goed om met andere huisdieren, honden en kinderen. Ook bezoekers zullen door hem vriendelijk bejegend worden.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009