header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

÷sterreichische Glatthaarige Bracke

 

klein wild jager - eenvoudig vachtonderhoud - heeft veel beweging nodig - speurhond

 


LAND VAN HERKOMST : Oostenrijk

GESCHIEDENIS
De ÷sterreischische Glatthaarige Bracke ( of Brandlbracke, Oostenrijkse Gladharige Hound, Karintische Brandlbracke, Brandlbracke Vieraugl ) behoort tot de rassengroep van de Lopende of Drijvende Honden.  De Oostenrijkse Gladharige Brak stamt af van de oude Keltische braktypen, gecombineerd met soortgelijke rassen uit Centraal-Europa, bijvoorbeeld de Belgische Sint Hubertushond en de Juralaufhund uit Zwitserland. Het ras werd reeds in 1884 erkend. Het is in de eerste plaats een jachthond, zowel een blaffende drijfhond als een stille spoorvolger, en hij is zeer populair bij de Oostenrijkse jagers. Hij is levendig, heeft een groot uithoudingsvermogen, is spoorzeker en heeft een fijne reukzin. Hij jaagt voornamelijk op haas, maar ook op allerlei ander wild. Buiten Oostenrijk komt hij nauwelijks voor.

IDEALE RASKENMERKEN
De Oostenrijkse Gladharige Brak is een middelgrote, licht gebouwde en sierlijke hond met een welluidende blaf. Hoofd : langgerekt, smal, licht en droog. Gewelfd en iets naar achteren aflopende schedeldak, geringe stop. Smalle en vlakke neusrug, echter iets gewelfd naar de neusspiegel, die zwart is. De voorsnuit is niet al te grof. Droge lippen met een aanzet tot een lipplooi. Ogen : groot, donker, tot kastanjebruin met droge oogranden. Oren : vrij lang, breed, en nogal hoog aangezet; dun en fraai afgerond. Gebit : schaargebit. Hals : middelmatig lang, iets korter dan het hoofd, licht gewelfd en droog. Lichaam : vrij langgerekt, met een uitgesproken schoft, rechte rug en vrij brede lendenen. Lange, ruime en zeer diepe borstkas met matig gewelfde ribben, geprononceerde voorborst, iets aflopend bekken. Ledematen : vrij lichte botten, goede hoekingen in voor- en achterhand. Goed bespierde benen en dijen. Voeten : krachtig, met goed gesloten gewelfde tenen en veerkrachtige, sterke voetzolen. Staart : vrij hoog aangezet, lang en dun. Wordt in actie vrij hoog gedragen. Gangwerk : wijd uitgrijpend, vrij. Vacht : glad, zeer vlak liggend, dicht, ongeveer 2 cm lang. Iets langer haar op de staart. De vacht vraagt een regelmatige borstelbeurt. Kleur : zwarte, rode of roodgele grondkleur met witte aftekening, of driekleurig. De schofthoogte voor reuen bedraagt 50 tot 56 cm en voor teven 48 tot 54 cm.  Het gewicht ligt rond de 20 kg.
AARD : hoewel deze hond buiten Oostenrijk niet bekend is, wordt de Brandlbracke geprezen door de jager die een efficiŽnte en ijverige jachthond wenst.  Hij is een energieke en actieve jager, maar binnenshuis is hij stil en rustig. Het is een goedmoedige en aanhankelijke gezelschapshond.
ACTIVITEIT :
deze hond is niet geschikt voor een leven in stad, want hij heeft dagelijks heel wat beweging nodig.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009