header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Otterhound

 

ideale gezelschapshond - waterliefhebber - bestand tegen alle weerstypen - speurhond

 LAND VAN HERKOMST : Engeland

GESCHIEDENIS
De Otterhound ( niet te verwarren met de 'Wetterhoun' ) hoort bij Engeland net als cricket en lawn tennis. Het is een oud Engels ras, dat evenals de andere Engelse Lopende Honden, afstamt van de Chien de Saint-Hubert. Hoe oud het ras precies is, is niet bekend. Waarschijnlijk werd vroeger Griffon bloed ingekruist en later ook nog de Harrier en de Bloedhond. De precieze afkomst is onduidelijk. De koning van Engeland Jan zonder Land (1199-1216) had een meute Otterhounds in gebruik.  Deze hond is volledig aangepast aan het jagen in ijskoud water; hij heeft een olie-achtige, waterafstotende vacht. Zijn stoere lichaam en de zwemvliezen tussen de tenen zijn ideaal om mee te zwemmen. Omdat er tegenwoordig ook in Engeland niet meer op de otter mag worden gejaagd, hebben liefhebbers van de Otterhound een tentoonstellingsras gemaakt en beleeft dit oeroude ras een revival als huishond. Inmiddels heeft de hond zich redelijk aangepast aan het achtervolgen van wild.  Otterhounds zijn over het algemeen minder geneigd om tijdens de jacht op hol te slaan, wat een Foxhound wel doet. 

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte: reuen ongeveer 67 cm, teven ongeveer 60 cm. Het gewicht ligt tussen de 29 en de 52 kg. Uiterlijk: groot, stevig lichaam; soepel, uitgrijpend gangwerk. Vacht : dik, ruw, hard, weersbestendig (ongeveer 4 tot 8 cm lang, korter op hoofd en benen), met wollen ondervacht.  Kleur : alle erkende brakkenkleuren zijn toegestaan; onder andere effen grijs, blauw, rood, tarwekleurig, zandkleurig, black and tan en bleu and tan.  Hoofd: groot, eerder diep dan breed, licht gewelfd, met vierkante snuit; ronde donkere ogen; de oren zijn lang, hangen gevouwen in een plooi langs het hoofd en zijn goed bedekt met haar. De punt van de oren moet zeker de neuspunt raken. Staart: lang, dik, uitlopend in een punt, licht gebogen.
VACHT : ruwhaar; m.a.w. de dekharen zijn vrij hard van structuur, voelen stevig aan en hebben een heldere kleur. De wolharen zijn zachter, korter en liggen tegen de huid aan. Ze zijn ook veel lichter van kleur. Wanneer de vacht rijp is, staan de haren in alle richtingen in bosjes bij elkaar. VERHARING : blokverharing.  BEHANDELING : de Otterhound wordt niet getrimd; hij moet er ‘natuurlijk’ uitzien. U mag de vacht daarom maar mondjesmaat borstelen !
AARD :
hij is trouw, intelligent, zelfstandig, vriendelijk, gelijkmatig van humeur en lief voor kinderen.  Zijn geduld en doorzettingsvermogen zorgen ervoor dat hij goed past in het huiselijke leven.  Het is een vrolijke, soms wat onvoorspelbare metgezel, met een onuitputtelijke toewijding aan zijn baas.
ACTIVITEIT : de Otterhound heeft erg veel beweging nodig. Bovendien is een omheinde tuin een noodzaak, gezien zijn karakter.
OPVOEDING : de Otterhound is nu niet echt de gehoorzaamste hond die u zich kunt wensen, maar natuurlijk betekent dat niet dat u hem niet het één en het ander kunt bijbrengen. De beste resultaten worden bereikt wanneer u de hond met een zachte, maar uitermate consequente hand opvoedt. De liefhebbers van de Otterhound noemen dit ‘opvoeden met een ijzeren vuist in een fluwelen handschoen’. Het ras heeft een zeer goede neus en hij is bij uitstek geschikt voor cleanboot en zweetwerk.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009