header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Pekinees

 

kleine gezelschapshond - ideale huishond - behoeft speciale vachtverzorging - goede waakhond

 

LAND VAN HERKOMST : China

GESCHIEDENIS
Honden staan tegenwoordig in de meeste landen hoog in aanzien, maar stel je voor dat je voor een hond moet buigen !  De Pekingees ( of Pekinees, Pikenees of Peking Palasthund ) werd door de Chinezen ooit als bijna heilig beschouwd. Daarom moesten 'gewone' mensen voor 'de kleine Leeuwhond' buigen.  Dit ras bestond al tijdens de Tang dynastie, in de 8ste eeuw, maar het tegenwoordige uiterlijk werd in Engeland bedacht. Het ras is gebaseerd op honden die in 1860 door Engelse militairen als oorlogsbuit uit het Chinese keizerlijk paleis werden meegenomen. Ze staan, vanwege hun ronde manen en dieprode vachten, ook wel bekend als 'zonnehonden'.  In de jaren '30 is de Pekingees een lange tijd een 'modehond' geweest. Dit had onzorgvuldig fokken tot gevolg. Daardoor werd er niet voldoende op karakter gelet en kwam er nogal eens een humeurige, naar vreemden happende Pekingees voor. Na de oorlog hebben de serieuze fokkers zich tot doel gesteld een mooie Pekingees, met een mooi karakter te fokken. Daarin zijn ze wonderwel geslaagd. Pekingezen zijn trouw aan de eigen mensen, vrij actief, zeer intelligent en waaks.

IDEALE RASKENMERKEN
Maat: reuen hoogstens 5 kg, teven hoogstens 5,5 kg met een schofthoogte van ongeveer 20 cm.  Uiterlijk: stoer, evenwichtig lichaam; rollend gangwerk. Vacht : lange, rechte, harde bovenvacht met zachte, dichte ondervacht; overvloedige manen en bevedering op staart, benen en voeten.  Kleur : alle kleuren en aftekeningen toegestaan. Het pigment is zwart. Een albino of leverkleurige vacht komt echter nooit voor. Hoofd: brede, vlakke schedel, met een zeer korte, brede, gerimpelde snuit; grote, donkere, ronde ogen; hartvormige, overvloedig bevederde hangoren. Staart: lang, overvloedig bevederd, gekruld over de rug gedragen. Verzorg ook de huidplooien goed.
VACHT : de vacht vraagt speciale verzorging. Het is verstandig het hondje van jongs af te leren dat de vachtverzorging een onderdeel van het dagelijkse ritueel is.  De vacht bestaat uit lang zijdehaar met meegroeiende ondervacht; m.a.w. de dekharen zijn lang en zijdeachtig. De wolharen zijn samengevoegd met de dekharen en groeien mee. Het dekhaar is iets minder goed ontwikkeld en de wolharen juist zeer goed, zodat de haren op elkaar lijken.  VERHARING : mozaïekverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : kammen met een grove kam en borstelen met een varkensharen borstel. Wel voorzichtig, want deze haren zijn erg kwetsbaar en breken vlug af.  GROTE BEHANDELING : de vacht wordt volledig uitgekamd. Daarna wordt de hond gewassen met een zachte shampoo en krijgt de vacht graag een behandeling met een goede balsem. Ogen en oren reinigen, het teveel aan haar tussen de voetzolen wegknippen, voetjes rondzetten.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : veel kam- en borstelwerk voor dit soort vacht, maar geen los haar in huis.
AARD :
de Pekingees is een aanhankelijke, waardige, intelligente en zelfstandige hond. Soms wat eigenzinnig. Een Pekingees laat zich niet gemakkelijk de wet voorschrijven. Hij heeft soms de neiging zich aan één persoon te hechten en die persoon kiest hij dan zelf uit. Voor die baas toont hij enorme liefde en moed. De hedendaagse Pekingees is lief voor kinderen, kan goed met andere huisdieren overweg en is vooral een makkelijke hond.  Hij is ook gereserveerd en vrij snel op zijn tenen getrapt.
ACTIVITEIT : ze hebben niet zoveel beweging nodig. Daardoor is hij ook heel geschikt voor een flatbewoner. Drie maal daags een blokje om is voldoende. Het zijn geen echte schoothonden. Daarvoor is hun vacht te dik en hebben ze het snel te warm op de schoot. Wel is hij altijd bij zijn baasje in de buurt en volgt hem overal.  Let op bij warm weer dat de hond geen ademhalingsproblemen krijgt door zijn korte neus.
OPVOEDING : u moet de Pekingees wel de basisbegrippen bijbrengen. Dat lukt het best als u hem positief toespreekt wanneer hij iets goed doet. Maar straf hem niet te zwaar wanneer hij een fout maakt. Een Pekingees die gestraft wordt zal zich zwaar ontdaan en beledigd terugtrekken.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009