header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Perdigueiro Portugueso

 

jachthond - klein wild jager - heeft veel beweging nodig - bestand tegen alle weerstypen - staande hond

 

LAND VAN HERKOMST : Portugal

GESCHIEDENIS
De Perdigueiro Portugueso ( of Portugese Pointer, Portugese Staande Hond ) behoort tot de rassengroep van de Continentale Staande Honden van het Brak-type.  Net als de meeste Portugese rassen is de Perdigueiro van Spaanse afkomst. Deze honden werden eeuwen geleden voor de havikjacht gebruikt. Sommigen beweren dat de uitgestorven Podengo de Mastra ( een pointing-hond ) het oude prototype was van deze Portugese Pointer. Deze hond is zeer veelzijdig in het veld en kan dienst doen als retriever en als pointer.  Hij heeft doorzettingsvermogen en is bedrijvig op het spoor. Hij is een trouwe hulp van de jager, met wie hij in volmaakte harmonie samenwerkt. Zwijgend, en met de hem aangeboren snelheid, slaagt hij er steeds in de jager, door zijn houding en uitdrukking, de dracht van zijn staart en de wijze waarop hij loopt, op de hoogte te houden van wat zijn neus hem aan de weet heeft gebracht. Zijn houding bij het 'voorstaan' gaat altijd gepaard met een bijzondere geestestoestand : een verstarde blik, de oren luisterend geplaatst, het hoofd onbeweeglijk, de staart horizontaal en één poot opgeheven. Op zo'n ogenblik is hij in volle concentratie en vergeet hij zijn omgeving. Slechte weersomstandigheden of slechte terreintoestand kan hem niet deren. Zijn grootste wens is zijn taak volledig te vervullen en als het wild eenmaal is geschoten, bestaat zijn mooiste beloning in het apporteren en aanbieden van de prooi. Zijn lichaam is goed in balans en hij heeft een forse botstructuur. Het is een middelmatig grote hond, met een rechte belijning.

IDEALE RASKENMERKEN
De schofthoogte bedraagt voor reuen 56 cm en voor teven 52 cm, met een speling van 4 cm naar boven en naar beneden. Het gewicht voor reuen bedraagt 20 tot 27 kg en voor teven 16 tot 22 kg. Het hoofd is in goede verhouding met het lichaam. Niet bottig of grof. De huid is los, zonder plooien. Voorzicht hoofd is vierkant, van opzij gezien rechthoekig. Duidelijke stop. Grote, welgevormde en goed open neusvleugels. De neusrug is lang, voldoende breed en vlak. De kaken zijn matig ontwikkeld en goed geplaatst. De lippen hangen, zonder plooien. Stop duidelijk dichter bij de neus dan bij de achterhoofdsknobbel. Bijna platte schedel, van opzij gezien iets gewelfd. Achterhoofdsknobbel is nauwelijks zichtbaar. De ogen zijn vol en groot; verschillende tinten kastanjebruin, liefst donker. Ovaal en niet diepliggend. De ogen hebben een levendige uitdrukking. De oren zijn middelmatig lang en breed, dun, zacht en met fijn, zeer kort haar bedekt. Aan de aanzet veel breder dan aan de punten, die afgerond zijn. De oren zijn plat, hoog aangezet en hangend. De hals is recht, niet zeer dik, tamelijk lang, met weinig keelhuid. Lichaam : hoog en breed, de onderborst op ellebooghoogte. De schoft niet te hoog, de rug kort, breed en recht; korte lendenen, zeer breed en goed gespierd. Korte en goed gevulde flanken. Staart : meestal bij de derde wervel ingekort. Recht, matig hoog aangezet, dik aan de wortel en geleidelijk naar de punt toe dunner uitlopend. In rust naar beneden gedragen. Jagend kwispelt de hond zijdelings. Ledematen : benen volledig verticaal, van voren en van achteren gezien. Lange, schuine, goed ingevoegde schouders. Flinke middenvoeten, iets schuin en van normale lengte. Lange, brede en zware dijen. De stand van de benen moet goed overeenkomen met de helling van het kruis. De sprongen zijn normaal gehoekt, breed en zwaar. Voeten : liever gerond dan lang, doch geen kattenvoeten. Tenen goed gevormd en gebogen en iets gespreid als zij het gewicht van de hond dragen. Voetzolen zijn zwart, gerimpeld en hard. De nagels hard en liefst zwart. De vacht : kort, stevig, goed verspreid, dicht en niet zacht. Fijn en zeer hard op het hoofd. Geen ondervacht. Kleur : geel en bruin, effen of met aftekeningen.
AARD :
deze hond is buitengewoon gesteld op andere mensen, maar soms agressief tegenover andere honden. Hij is rustig, levendig van aard en bevallig in zijn bewegingen. Het is geen alledaagse jager. Hij is gehard en intens toegewijd aan de jacht. Het ras is een genot voor het oog van de jager en is een populair gezelschapsdier in zijn geboorteland, Portugal.
ACTIVITEIT :
het spreekt voor zich dat deze hond zich pas goed voelt als hij over de nodige ruimte en lichaamsbeweging beschikt.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009