header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Perdiguero de Burgos

 

jachthond - ideale gezelschapshond - retriever - waterliefhebber - staande hond

 LAND VAN HERKOMST : Spanje

GESCHIEDENIS
De Perdiguero de Burgos ( of Spaanse Pointer, Perdiguero Burgales, Staande Hond van Burgos ) behoort tot de rassengroep van de Continentale Staande Honden van het Brak-type. De jachthonden, met name de Pointers, speelden lange tijd een belangrijke rol in andere Europese landen.  Spanje heeft kunnen profiteren van deze efficiënte jachtmetgezellen.  De Perdiguero de Burgos, gewoonlijk de Spaanse Pointer genoemd, pretendeert niet een zuivere oude stamboom te hebben.  In zijn huidige vorm is het een redelijk nieuwe schepping. Zijn voorouders waren zwaarder gebouwd en minder elegant. De toevoeging van pointer bloed heeft hem waarschijnlijk verlicht. Vandaag de dag worden zij vooral gebruikt voor de jacht op hazen, patrijzen en kleiner wild. Vroeger werden zij voornamelijk voor groot wild, met name herten, gebruikt. De zorg waarmee het ras steeds is gefokt, heeft ertoe bijgedragen dat zijn oorspronkelijke kwaliteiten bewaard werden. Deze Spaanse Pointer heeft een gigantisch hoofd op een gespierd, slank lichaam en is een bekwame jager. Hij wordt in Spanje enorm gewaardeerd en aanzien als de meest geliefde jachthond.

IDEALE RASKENMERKEN
De schofthoogte voor reuen bedraagt 65 tot 75 cm; teven zijn iets kleiner. Het gewicht verschilt naargelang de maat van de hond. Voor reuen moet het gewicht 25 tot 30 kg bedragen en iets minder voor teven. Het hoofd : grote, brede neus, donker doch niet zwart; snuit bijna vierkant; lippen groot zonder overdrijving en niet hangend. Het voorhoofd is gerond en de schedel licht gewelfd. Het profiel is recht en scherp belijnd van de snuit naar de schedel. De stop bevindt zich halverwege de achterhoofdsknobbel en de neuspunt. De ogen hebben een intelligente en weemoedige uitdrukking; zware wenkbrauwbogen. De ogen zijn donker. Oren : hoog aangezet, lang, breed en zacht; hangen in vouwen en zijn puntig. De hals is goed van verhouding, rond en sterk. Licht gerimpelde keelhuid. Lichaam : sterke en brede borst, sterke ribbenkast met goed gewelfde ribben die kracht en weerstandsvermogen verlenen. De schoft loopt iets op; het kruis is goed gerond, iets hellend en breed. De staart is dik aan de wortel en naar de punt toe dunner uitlopend. Wordt hoof en vrolijk gedragen. Op één derde van de lengte ingekort. Ledematen : zeer gespierde en sterke schouders, goed gevuld en kort wat betekent dat dit ras niet zeer snel is. Brede gespierde dijen; lange en verticale benen, niet gedraaid. Voeten : kort en rond ( kattenvoeten ). De tenen zijn gebogen, met sterke donkere nagels. Vacht : overheersend wit met leverkleurige aftekeningen of vlekken; of min of meer donker leverkleurig met witte spikkels.
AARD :
deze hond past zich gemakkelijk aan, is lief, gehoorzaam en consequent. De Perdiguero heeft een goede neus en is een sublieme jager; hij is in staat om het retrieverswerk in het water te verrichten en de ontberingen in bergachtig terrein te weerstaan.  Hij is gehard doch ook elegant en bovenal een fijn gezelschap. Hij is verdraagzaam, ernstig, goedaardig en gemakkelijk af te richten.
ACTIVITEIT
: deze hond heeft voldoende ruimte en voldoende lichaamsbeweging nodig.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009