header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Peruaanse Haarloze Hond
Peruaanse Behaarde Naakthond
Mexicaanse Naakthond

 

ideale gezelschapshond en huishond - Paria-oorsprong - behoefte aan speciale vachtverzorging

 

LAND VAN HERKOMST : Peru

GESCHIEDENIS
De Peruaanse Haarloze Naakthond ( of Inca Hairless Dog, Perro sin Pelo del Peru, Peruaanse Inca Orchid, Moonflower Dog ) bestaat al eeuwenlang in Peru, waar hij wordt geprezen als gezelschapsdier van de samenleving van de Inca's.  Over het ontstaan van dit eeuwenoude Zuid-Amerikaanse ras weten wij echter weinig. Het wordt wel in verband gebracht met andere naakthonden. Maar hoe de relatie tussen al die rassen ligt, is relatief onbekend. Sommige liefhebbers denken zelfs dat de Peruaanse Haarloze Honden  de oorspronkelijkste vertegenwoordigers van deze groep zouden zijn. Ze zijn ergens ontstaan rond de periode dat de Paria zich tot zichthond ontwikkelde.  Net als de Gekuifde Chinese Naakthond, bestaat de Peruaanse Haarloze Hond ook in een behaarde versie, de Behaarde 'Naakthond' ( zie foto rechts ), maar die is heel zeldzaam en is in Europa nagenoeg onbekend. De behaarde versie is echter noodzakelijk, want de naakte rassen overleven enkel door geselecteerde fokprogramma's met de behaarde variëteit, binnen het ras.  Om het effect van de dodelijke homozygote gen te beperken, zijn de behaarde honden dus van vitaal belang voor het voortbestaan van het ras.

IDEALE RASKENMERKEN

Deze hond bestaat in drie grootten.  De schofthoogten voor drie slagen (reuen en teven): klein 25 tot 40 cm, middelgroot 40 tot 50 cm en groot 50 tot 65 cm. Het gewicht bedraagt respectievelijk 4 tot 8, 8 tot 12 en 12 tot 23 kg.  Uiterlijk : slank, elegant, sierlijk lichaam; soepel, vrij gangwerk. Vacht : de vacht ontbreekt, plukjes haar zijn toegestaan op het hoofd en op de uiteinden van de ledematen en de staart; soms is er enig haar op de rug.  Kleur : in de zwarte variëteit is het haar zwart.  In andere variëteiten is het haar leizwart, olifantgrijs, blauwgrijs, andere grijstinten, of donkerbruin tot lichtblond.  Alle kleuren éénkleurig of met rozeachtige vlekken overal op het lichaam. Hoofd: licht gewelfde schedel met enigszins wigvormige snuit; amandelvormige ogen; grote staande oren. Staart: lang, loopt uit in een punt.
VERZORGING : als hond voor binnenshuis kan hij geen fel zonlicht verdragen, noch lage temperaturen.  Zijn huid moet dagelijks met huidolie worden ingewreven.  De huid is niet alleen kwetsbaar voor zonnestralen, maar ook voor kerven of sneetjes.  De hondenliefhebber die allergisch is aan hondenhaar, heeft aan de Naakthond een perfect gezelschapsdier.
AARD : deze levendige, waakzame en snelle hond is rustig, intelligent, aanhankelijk, en daardoor zeer geschikt als gezelschapshond.  Hij is wantrouwig tegenover vreemden en daardoor een goede waakhond.
BIJZONDERHEDEN

Mexicaanse Naakthond ( groot - klein )

 

De Mexicaanse Naakthond  hoort ook thuis in het groepje van de Peruaanse Haarloze hond en de Chinese Gekuifde Naakthond. De Xoloitzcuintle, of Xolo, zoals de Mexicaanse Naakthond door zijn fans ook kortweg wordt genoemd, komt ook in meerdere slagen voor. De schofthoogte is zowel voor reuen als teven 25 tot 33 cm voor de kleine variant en 33 tot 57 cm voor de grote versie. Hij is rustig, intelligent, aanhankelijk, vrolijk en waaks, want hij was vroeger waakhond. De haartjes op hoofd, voeten en punt van de staart zijn bij hem kort. Deze naakthonden zijn volstrekt kaal, met uitzondering van een stugge kuif op het voorhoofd en wat haren aan de staartpunt.  Af en toe dient de hond afgezeemd te worden om de huid schoon te houden. De huid moet beschermd worden tegen verbranding met een zonnebrandcrème.  Hij kan niet blaffen, maar stoot een soort gehuil uit. Hij heeft niet veel behoefte aan beweging, maar wordt wel graag mee uit genomen. Het is een uiterst zeldzaam ras.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009