header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Podenco Ibicenco

 

klein wild jager - zichthond - heeft veel beweging nodig - wedstrijd hond

 


LAND VAN HERKOMST : Mallorca ( Spanje )
Varianten : Kortharig en Ruwharig

GESCHIEDENIS
De Podenco Ibicenco ( of Bizaner Hond, Ibizaner, Ca Eivissencs ) is verwant aan de Noord-Afrikaanse Windhonden. Al in 3400 voor Christus werden vergelijkbare honden in Egyptische graven afgebeeld. Ook in het graf van Toetankhamon stond een beeld van deze hond, met een gouden halsband, en Cleopatra zou hem als huishond hebben gehouden. Honden van dit type waren in de Oudheid over het gehele Middellandse Zeegebied verspreid. Ze staan ook afgebeeld op Romeinse munten en trokken met Hannibal over de Alpen. FeniciŽrs zouden ze naar Ibiza en andere eilanden hebben gebracht. Ze worden tot de Windhonden gerekend.  De kans is groot dat de Greyhound en de Saluki zijn voorouders zijn.  Zijn iets steviger uiterlijk zou van de Egyptische Mastiff afstammen. In tegenstelling tot de Greyhound is de Ibizaner afkomstig van het eiland Mallorca en jaagt hij op zijn gezichtsvermogen en zijn neus. Typisch herkenningspunt voor deze hond zijn z'n grote, uitstaande staande oren.  Vooral reuen willen wel eens een robbertje vechten om hun krachten meten. De Podenco Ibicenco bestaat in twee vachtvariŽteiten : kortharig en ruwharig. De benaming van de kortharige versie is Podenco Ibicenco Pelo Corto en de benaming van de ruwharige versie is Podengo Ibicenco Pelo de Alambre

IDEALE RASKENMERKEN
Schouderhoogte: reuen 66 tot 72 cm, teven 60 tot 67 cm. Het gewicht gaat van 19 tot 25 kg. Uiterlijk: slank, evenwichtig; soepel, vrij gangwerk. Vacht : hard, dicht, zowel bij de kortharige als de ruwharige. De ruwharige ( draadharige ) vacht is 2,5 tot 8 cm lang, met een snor en licht bevederd aan de zijkanten van de rug, dijen en staart.  Kleur : effen rood of wit, of een combinatie daarvan.. Hoofd: vlakke schedel, lange spits toelopende snuit; kleine barnsteenkleurige of lichtbruine ogen; grote, puntige, staande oren. Staart: lang, laag aangezet, gebogen.
AARD : de Ibanezer is een schoon gezelschapsdier.  De jager op klein wild die de Ibicenco als partner kiest, laat zijn geweer en andere onnodige werktuigen wijselijk thuis.  Het zijn vriendelijke, maar pittige honden.
BIJZONDERHEDEN

De Podenco Ibicenco is verwant aan tal van nakomelingen van de oorspronkelijke Noord-Afrikaanse Windhond, en niet alleen van de windhonden uit het Oude Egypte. Ook de tegenwoordige Faraohond is verwant. Deze hond is de door Engelse fokkers tot rashond verheven.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009