header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Poedel

 

ideale gezelschapshond - waterliefhebber - veel beweging nodig - speurhond - behoeft speciale vachtverzorging

 
LAND VAN HERKOMST : Frankrijk
Varianten : Dwergpoedel - Grote Poedel - Middenslag Poedel - Toypoedel

GESCHIEDENIS
Waar de Poedel ( of Caniche ) eigenlijk oorspronkelijk vandaan komt, is altijd voor een stuk een geheim gebleven. Zowel Frankrijk als Duitsland eisen dit ras op, maar de FCI heeft de oorsprong aan Frankrijk toegewezen. Wat als een paal boven water staat, is zijn populariteit. Al vanaf de 16de eeuw staan Poedels afgebeeld op schilderijen en ze waren aan menig vorstenhof geliefde huisdieren. Ondanks satijnen kussens en pluche, is de rasnaam waarschijnlijk afgeleid van het Duitse woord 'budeln,' dat zoveel betekent als in water 'poedelen'. Hiermee wordt tot uitdrukking gebracht dat Poedels van oorsprong Waterhonden zijn. Tegenwoordig wordt aangenomen dat het moderne ras zich in Frankrijk heeft ontwikkeld, waar het in circussen optrad en het als vakkundige jachthond eenden apporteerde. Het ras werd bewonderd om zijn fantastische neus en grote intelligentie, die hem in staat stelt om zelfs in het donker door te gaan met het ophalen van gewond wild.  Wetenschappers getuigen van de méér dan normale intelligentie van de hond.  Hij heeft een zeer ruime hersenholte en de volledig ontwikkelde sinussen zijn indicaties voor de extreme mentale capaciteiten van deze hond. Er zijn vier slagen die eigenlijk alleen in grootte verschillen. De Grote Poedel ( of Standaard, Koningspoedel - zie foto rechts ) is het oudste type, dat afstamt van talentvolle Waterhonden. Waarschijnlijk is de Barbet één van zijn voorouders. Poedels werden zo vaak voor waterwerk gebruikt, dat ze in een gemakkelijk werktoilet werden geknipt, waardoor ze beter konden drijven. Al gauw werden ook de Middenslag Poedel, de Kleine Poedel ( of Dwergpoedel ) en de Toypoedel  populair. Beide waren waarschijnlijk al in het midden van de 18de eeuw bekend als aantrekkelijke kunstenmakers in circussen en bij rondtrekkende groepjes toneelspelers. Misschien werd hij in het begin populair om zijn aantrekkelijke, dikke vacht. Daar valt heel wat mee te doen, want hij kan in een aantal aantrekkelijke 'toiletten' worden geknipt. Bovendien heeft de Poedel een aantal fraaie kleuren, zoals abrikooskleurig en bruin. Maar het allerbeste aan Poedels is uiteraard hun aanhankelijke, slimme, volkomen op de mens ingestelde, temperament. Daar kan bijna geen andere hond aan tippen.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte: reuen en teven variërend van 25 tot 60 cm, verdeeld in slagen ( specificatie vindt u verder op deze bladzijde, onder 'Bijzonderheden' ). Het gewicht varieert natuurlijk ook naargelang de grootte van de Poedel.  Uiterlijk: evenwichtig, vierkant lichaam; levendig, moeiteloos gangwerk. Vacht : overvloedig, fijn, wollig, kroezend.  Kleur : de toegestane kleuren zijn zwart, bruin, grijs, abrikooskleurig en éénkleurig wit. Hoofd: licht gewelfde schedel met lange, rechte snuit; wijd geplaatste, ovale, donkere ogen; lange hangoren. Staart: traditioneel gecoupeerd tot op 1/3 of 1/2; een lange, goed gedragen staart is niet fout.
VACHT : krulvacht; m.a.w. de dekharen en wolharen zijn spiraalvormig gedraaid en samengevoegd.  VERHARING : bijna geen verharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : goed uitborstelen met een pinnenborstel.  GROTE BEHANDELING : scheren ( in model ), knippen, borstelen, kammen, wassen en drogen. Er zijn vier geaccepteerde trim-methodes voor dit ras. Opletten voor de Poedel dat hij niet té kort wordt geschoren. Dat kan de oorzaak zijn van scheerbrand, irritatie van de huid en de hond kan lelijke zonnebrand oplopen.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : deze vacht vraagt veel borstel- en kamwerk.
AARD : het is een edele en betrouwbare hond, die al zijn positieve kenmerken kan behouden ondanks zijn vreemde haartooi.  Mensen die niet van Poedels houden kunnen moeilijk begrijpen waarom de echte liefhebbers van het ras zo volharden in het blijven verzorgen van hun hond, op een zo doorgedreven manier.  Deze gewoonte is echter zo diep geworteld door de traditie.  De hond zelf schijnt van al die speciale aandacht blijkbaar geen last te hebben.  Hij is vrolijk, gehoorzaam, aanhankelijk, leergierig en hij kan goed met kinderen en ook met andere honden opschieten.
ACTIVITEIT : de Poedel heeft nog niets van zijn instincten verloren en blijft een uitstekend apporterende jachthond. Hij heeft derhalve veel beweging nodig. Pas op dat u dit ras niet aanschaft omdat u zou denken dat het een modepopje is !  Niets is minder waar.
OPVOEDING : dit ras leert relatief snel en is zeer gevoelig voor de intonatie van uw stem.
BIJZONDERHEDEN

Er bestaan dus vier slagen of verschillende grootten bij de Poedel : de Grote Poedel (45 tot 60 cm), de Middenslag Poedel (35 tot 45 cm), de Dwergpoedel (28 tot 35 cm) en Toypoedel (onder 28 cm, 25 cm is ideaal). Toiletten: op shows worden Poedels in een aantal voorgeschreven modellen ('toiletten') in de ring gebracht. Het opvallendst is het bekende leeuwentoilet, waarbij de achterhand is geschoren en de voorhand luxueus is omhuld met vacht. Het zogenaamde Engels toilet is identiek aan het leeuwentoilet, maar heeft een paar extra's, zoals polsmoffen, topknot en armbanden. Het eenvoudigst is het 'modern toilet', waarbij de vacht de belijning van het lichaam volgt en over het gehele lichaam gelijkmatig is bijgeknipt. De Koordenpoedel heeft een vacht waarbij het haar in lange, vervilte koorden is gegroeid. Voor showdoeleinden moeten deze minstens 20 cm lang zijn. Waarschijnlijk stamt de Poedel van de Barbet af. Dat is een oude Franse Jachthond op waterwild. Hij heeft een schofthoogte van 45 tot 55 cm en een dichte, overvloedige, gekrulde of gegolfde vacht in de kleuren zwart, kastanjebruin, grijs, wit, vuilwit, zwart-wit of bruin-wit ('koffie met melk'). De Poedelpointer is een bewuste Duitse kruising tussen de Poedel en de Pointer. Deze hond heeft veel mee van de Duitse Staande Draadhaar.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009