header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Pyrenese Berghond

 

ideale gezelschapshond - kuddedrijver - bestand tegen alle weerstypen - goede waakhond -
behoeft speciale vachtverzorging

 


LAND VAN HERKOMST : Frankrijk

GESCHIEDENIS
Waarschijnlijk migreerden de voorlopers van de Pyreneese Berghond ( of Chien des Pyrénées, Great Pyrenees ) vanuit Midden-Azië naar Europa. Fossielen zouden erop duiden dat het ras al ongeveer 4000 jaar, sedert de Bronstijd, in de Pyreneën leeft. Met de Mastin Espanol en de Mastino Napoletano is hij een afstammeling van de oeroude Tibet Dog. Ze zijn groot en ontwikkelden zich in de bergen van Zuidwest Europa als intelligente, moedige en sterke viervoeters. Met hun alerte zintuigen en weersbestendige vacht waren ze uitstekend in staat om de kudden te beschermen tegen roofdieren. In de 17de eeuw werden ze door de Franse adel ontdekt en ze hebben zelfs het koninklijk blazoen van Frankrijk gesierd.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte: reuen 70 tot 80 cm, teven 65 tot 72 cm, waarbij een afwijking van 2 cm meer bij zeer rastypische dieren wordt toegestaan.  Het gewicht varieert tussen de 41 en de 59 kg.  Uiterlijk: stoer, evenwichtig lichaam; behendig, krachtig gangwerk. Vacht : overvloedig, vlak, zacht, met een dikke ondervacht; langer om de hals, bevedering op de staart en de benen. Kleur : wit en wit met op hoofd, oren en staartwortel daskleurige vlekken (wolfskleurige, lichtgele of grijze vlekken mogen ook). Eén of twee vlekken op de romp zijn toegestaan.  Hoofd: licht gewelfde schedel met lange, brede snuit; nogal kleine, bruine ogen; kleine, driehoekige, vlak langs het hoofd hangende oren. Staart: vrij lang, bij opwinding over de rug gekruld gedragen.
VACHT : lange, ruige dekharen met mozaïekverharing en een dikke ondervacht met blokverharing; m.a.w. de dekharen zijn lang en ruig en ertussen komen lichter gekleurde en zachtere wolharen voor. Het haar valt sluik of lichtgolvend van het lichaam af. Het verharen van de ondervacht veroorzaakt nogal eens klittenvorming.  VERHARING : dekharen - mozaïekverharing en wolharen - blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : de vacht verluchten met een grove kam. Opgepast : de ondervacht laten zitten !  GROTE BEHANDELING : in de rui de losse ondervacht uitharken met een herdersharkje, alsook de losse dekharen. De oren reinigen, kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen. De voetjes rondzetten en het teveel aan haar tussen de voetzolen wegknippen. Wassen en drogen.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : dit is een vacht die zeer veel onderhoud eist, zeker in de ruiperiode. Wordt de vacht niet regelmatig verzorgd, dan treedt in een minimum van tijd ‘vervilting’ op. Dit komt doordat los haar blijft hangen in de andere haren, waardoor klitten ontstaan. Wanneer men dan deze klitten niet uitkamt, wordt het nog erger en ontstaan klitten tot tegen de huid, m.a.w. vervilting.  Weinig los haar in huis. Wel zand en aarde die aan de haren kleven, vooral bij regenachtig weer.
AARD : hoewel hij zeer afschrikwekkend is als bewaker, is hij een leergierig en gemakkelijk huisdier.  Hij is vooral zeer geduldig met kinderen.  In vergelijking met zijn oorspronkelijke functie, is de Pyreneeër milder als huishond.  Hij is echter nog steeds nobel, moedig en mooi, net als zijn voorvaderen.  Hij is betrouwbaar, beschermend en toegewijd.  Het is een kalme, vriendelijke en tolerante hond, die echter wat eigenzinnig is en een eigen wil heeft.  Hij is niet schuw voor vreemden.  Deze hond blaft weinig.
ACTIVITEIT : dit ras heeft een normale activiteit nodig, maar wel véél ruimte.
OPVOEDING : al op jonge leeftijd moet u dit ras het één en ander bijbrengen, voordat ze als ze volwassen te sterk en onafhankelijk zijn geworden.  Pyreneese Berghonden hebben een baas nodig die consequent maar ook liefdevol kan zijn.
BIJZONDERHEDEN

De Cao da Serra da Estrela

 

Enkele andere zware, oorspronkelijke rassen zijn hierbij het vermelden waard. De Cao da Serra da Estrela ( zie foto hiernaast )  - ( of Portugese Berghond, Portugese Herdershond, Estrela Mountain Dog ) is een authentiek Portugees ras. Het is een zware hond met een schofthoogte van 68 tot 70 cm voor reuen en 62 tot 68 cm voor teven. Het gewicht ligt tussen de 30 en de 50 kg.  Hij heeft een iets gewelfde schedel en een lange snuit. De oren zijn vrij klein en worden naar achteren gevouwen gedragen. De vacht is overvloedig, dicht en hard als geitenhaar, recht of gegolfd. De kleur varieert van reebruin, gestroomd en wolfgrijs, het liefst met een gezichtsmasker. Andere kleuren dan voorvernoemde komen wel voor, maar worden niet aanvaard.  Estrela's waren oorspronkelijk bewakers van Portugese kuddes, later werd hij de  trouwe bewaker van boerderijen en landgoederen.   Heden ten dage zijn ze populair als bewaker, gezelschapshond en showhond.  Het is een zeer sterke hond die, wanneer hij niet goed afgericht is, onhandelbaar kan zijn.  Het is een gedienstig dier als hij met respect behandeld wordt.  Hij strooit echter niet kwistig met affectie en staat afwijzend ten opzichte van onbekenden.

De Mastin Espagnol

 

De Mastin Espagnol ( zie foto hiernaast ) - ( of Spaanse Dog, Spaanse Mastiff, Mastin de Extremadura, Mastin de leon, Mastin de la Mancha ) is zwaar en groot.  De schofthoogte van de reuen moet liefst groter zijn dan 80 cm ( minimaal 78 cm ) en voor teven is dat minstens 74 cm ( wenselijk boven de 75 cm ).  Het zware doggenhoofd heeft een iets gewelfde, brede schedel met een rechte, brede snuit. Hij heeft middelgrote, driehoekige hangoren. De vacht is dicht, grof en glad, en moet liefst zwart, wolfsgrauw, reebruin, rood, geel of leeuwkleur zijn. Maar niet-effen kleuren, bijvoorbeeld gestroomd of gevlekt (met witte aftekening in de vorm van een halskraag) zijn ook toegestaan. Ook Spaanse Mastiffs zijn van oorsprong imposante kuddebewakers. Ze werden ook gebruikt als waakhond en jager op groot wild.  Zij stammen af van zware Middeleeuwse Doggen.  Dit ras dient héél consequent opgevoed te worden, maar is in onze streken uiterst zeldzaam.  Deze hond heeft flink wat beweging nodig en is bestand tegen alle weerstypen.  Het is een moedige, zelfverzekerde en intelligente hond, die zachtmoedig is voor zijn eigen gezin maar wantrouwend tegenover vreemden.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009