header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Sabueso Español

 

eenvoudig vachtonderhoud - geschikt voor reddingswerk - speurhond - goede waakhond

 


LAND VAN HERKOMST : Spanje

GESCHIEDENIS
De Sabueso Español ( of Sabueso Español De Monte, de Grote Spaanse Hound ) is een zeer oud historisch Spaans ras, dat rechtstreeks afstamt van de inmiddels uitgestorven "Keltische Brak". Zijn gelijkenis met de St. Hubertus en zijn klassieke mastiff-uiterlijk verzekeren ons dat deze hond reeds een lange geschiedenis achter de rug heeft.  Men gelooft dat het ras van Keltische oorsprong is en dat het reeds vele jaren op het Iberisch schiereiland leeft. Hij behoort tot de hondenrassengroep van de Lopende of Zweethonden - Middelgrote honden.  In onze contreien is dit ras pas een tiental jaar bekend en de exemplaren kan je bij ons dan ook op je vingers tellen.  In Spanje wordt dit ras uitsluitend als gebruikshond gehouden, waar hij zeer populair is bij jagers, vooral in het noorden van Spanje. Net als de meeste brakken is ook de Sabueso Español geschikt voor de nazoek (zweetwerk). Het is een middelgrote hond, goedgevormd en slank met een vrolijke kop, lange oren en een groot uithoudingsvermogen. Tussen reuen en teven bestaat een duidelijk verschil, de teven zijn aanzienlijk kleiner en fijner (slanker) van bouw. 

IDEALE RASKENMERKEN
Het hoofd is lang. Gewelfde schedel. Gerimpeld voorhoofd. Lange, iets gebogen snuit. Dunne lippen. De ogen zijn bruin, met donkere oogleden. De oren zijn zeer lang, dun en soepel. Het lichaam is krachtig en lang. Krachtige hals met keelhuid. Brede, diepe borstkas. Goed gewelfde ribben. Vrij korte lendenen. Buiklijn licht opgetrokken. Rechte rug. Ledematen : lange voeten (achter langer dan voor). Ledematen sterk gespierd. De staart is dik aan de wortel. In rust naar beneden hangend. De huid is losliggend over de gehele lijf.  De vacht is dicht, het haar is kort, fijn en liggend. (geen onderwol). Het bedekt het gehele lichaam, zelfs de ruimte tussen de tenen. De vacht vraagt een regelmatige borstelbeurt. Schofthoogte : reuen 52 tot 57 cm en teven 48 tot 53 cm. Bij exemplaren met uitstekende verhoudingen is 1 cm. boven de taille (schoft) toegestaan. Kleur : de kleur is wit en oranje, met dominantie van de ene of de andere, en verspreid in onregelmatige goed afgebakende vlekken of platen, maar zonder stippels. De oranjeachtige kleur kan variëren van een meer heldere tint (citroen) tot een tint van donker rossig. (kastanje). Geheel witte exemplaren komen voor, geheel bruine(oranje) honden zijn zeer zeldzaam (witte sokken en staartpunt zijn gewenst). Uit praktische overwegingen wordt de witte staartpunt bij het werken in het veld zeer op prijs gesteld.
AARD : deze Spaanse hond is door zijn veelzijdigheid geschikt voor meerdere taken : speurhond, politiehond en waakhond.  Deze honden werken afzonderlijk vanwege hun temperament en hun sterke wil, hoewel ze ook wel eens in een meute gebruikt werden. Het zijn geen goede huisdieren, maar ze zijn energiek en toegewijd aan hun jagersbaas.  Ze zijn onafhankelijk en koppig.  Hoewel hij trouw en aanhankelijk is, is het geen echte gezelschapshond.
ACTIVITEIT :
de Sabueso vraagt veel ruimte en beweging. 
OPVOEDING :
deze honden hebben beslist een consequente opvoeding nodig.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009