header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Saluki

 

zichthond - groot wild jager - eenvoudig vachtonderhoud - wedstrijd hond

 


LAND VAN HERKOMST : Arabië

GESCHIEDENIS
Saluki is een Arabisch woord en betekent windhond; de Saluki is dan ook een windhond, die voor de Arabieren een gewaardeerd bezit betekende.  Hij wordt ook Perzische Windhond of Perzische Greyhound genoemd, maar leefde oorspronkelijk in een groot deel van het Midden-Oosten en Egypte. Er bestaat een ivoren beeld van het hoofd van een Saluki, met de lange nek en de traditionele kraag, dat stamt uit de pre-dynastieke periode van 6000 à 5000 voor Christus; dus nog voor de farao's. Het is een echte oosterse windhond, net als de Afghaanse Windhond. Hij is kortharig met bevedering aan oren, benen, voeten en staart. Met zijn enorme snelheid kan de Saluki snelle prooien vangen, zelfs antilopen (die zijn in het gebied waar hij vandaan komt tegenwoordig vaak beschermd). Hij kan zeer hoge snelheden bereiken en de Arabische hengsten bijhouden. In 1920 werd dit ras voor het eerst in Engeland gesignaleerd, waarna het zich in onze streken kon verspreiden.  Zijn lichaam lijkt veel op dat van de Afghaanse Windhond en ook hij is kalm en gevoelig. Het hele lichaam van de Saluki suggereert gratie, snelheid, uithoudingsvermogen en symmetrie.

IDEALE RASKENMERKEN

Schouderhoogte : reuen 58 tot 71 cm, teven iets kleiner ( tenminste 54 cm ). Uiterlijk : slank, gespierd lichaam; snel, elegant gangwerk. Vacht : glad aanliggend, zijdeachtig, bevedering op oren, benen, voeten en staart; soms ook op de schouders.  De gladde soort heeft geen bevedering.  Kleur : wit, crème, rossig, goud, grizzle, geelbruin, driekleur (black-and-tan met wit) black-and-tan, of variaties van deze kleuren. Hoofd : lange, smalle schedel met een lange smalle snuit; grote, ovale, hazelnootkleurige of donkere ogen; lange, smalle hangoren. Staart : lang, laag aangezet, licht gekruld.
AARD : de Saluki is een goede partner.  De jagersvaardigheden en het hondeninstinct van deze mooie elegante hond maken indruk op iedereen.  Het zijn mooie honden, hartelijk van nature en staan altijd klaar om de aandacht van de baas te verdienen.  Het is een slimme en uitstekende waakhond met een zacht karakter.  Hij is betrouwbaar met kinderen, gereserveerd tegenover vreemden en heeft duidelijk zijn jachtinstinct behouden.  Hou hiermee rekening bij een wandeling.
ACTIVITEIT : deze hond heeft zeer veel beweging nodig.
BIJZONDERHEDEN
De Sloughi is de Noord-Afrikaanse verwante van de Saluki. Hij is het meest westelijk verspreid van alle Oosterse windhonden, want hij woont in de Magreb-landen ( Tunesië, Algerije en Marokko ).  Het is een prachtige adellijke windhond, met een ultrakorte vacht, anders dan de Afghaan en de Saluki. Ook de Azawakh of Sloughi Azawakh horen waarschijnlijk in deze groep thuis.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009